Obliczyć granice funkcji
Kasia:
a) lim x→0
+ xlnx
| | π x | |
b) lim x→1 (1−x) tg |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
c) lim x→0 ( |
| − |
| ) |
| | xsinx | | x2 | |
d) lim x→0
+ x
x
e) lim x→0
+ (1+2x)
1x
f) lim x→0
+ (ctgx)
x
4 sie 10:52
Trivial:
| | lnx | |
a. xlnx = |
| i teraz reguła de l'Hospitala. Wynik 0. |
| | 1x | |
| | πx | | πx | | 1−x | |
b. limx→1 (1−x)*tg( |
| ) = limx→1 sin( |
| )* |
| = |
| | 2 | | 2 | | | |
| | 1−x | | 2 | |
= 1*limx→1 |
| = de l'Hospital... Wynik |
| . |
| | | | π | |
| | 1 | | 1 | | x−sinx | |
c. limx→0( |
| − |
| ) = limx→0 |
| = |
| | xsinx | | x2 | | x2sinx | |
| | 1 | | x−sinx | | x−sinx | | 1 | |
= limx→0 |
| * |
| = 1*limx→0 |
| = H.. |
| . |
| | | | x3 | | x3 | | 6 | |
4 sie 11:14
Kasia: jaka nieoznaczoność jest w a)
bo nie rozumiem dlaczego można z de l'Hospitala
4 sie 11:14
Trivial:
d. xx = elnxx = exlnx. W a) już była ta granica, czyli limx→0xx = e0 = 1.
4 sie 11:16
Kasia: czy w b jest na pewno dobrze? czy ten wzór z sin nie jest dla x→0 ?
4 sie 11:16
4 sie 11:16
Trivial:
| | πx | |
sin( |
| ) przy x→1 dąży do 1. Rozbijam więc na iloczyn granic. |
| | 2 | |
4 sie 11:18
Trivial:
e) Standardowa granica z 'e'. Wynik e2.
4 sie 11:20
pigor: hmm ... będzie niestety trochę ...

"ciężko" , a więc np. tak :
| | πx | | π(x−1+1) | |
b) limx→1 (1−x) tg |
| = limx→1 (1−x)tg |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | π(x−1)+π) | | π(x−1) | | π | |
= limx→1 (1−x)tg |
| = limx→1 (1−x) tg( |
| + |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π(1−x) | | π(1−x) | |
= limx→1 (1−x) tg( |
| − |
| )= limx→1 (1−x) ctg |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | | | π(1−x) | |
= |
| limx→1 |
| * cos |
| = |
| | π | | | | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| * 1 * cos0 = |
| − szukana wartość granicy . ... |
| | π | | π | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 sie 11:22
Kasia: tak jak zrobił Trivial można robić
4 sie 11:25
pigor: ... zauważ, że jak x→1 ⇒ x−1→ 0 ⇒ 1−x → 0
4 sie 11:25
pigor: | | 0 | |
... a więc możesz jak Trivial regułą. H. , bo masz nieoznaczoność [ |
| ] . ...  |
| | 0 | |
4 sie 11:28
Trivial: pigor, co jest złego w moim sposobie?
4 sie 11:28
Trivial: Aha nic.
4 sie 11:28
Trivial:
Przykład f.
f(x) = (ctgx)
x = e
ln(ctgx)x = e
x*ln(ctgx) = e
x*ln(cosx / sinx) = e
xln(cosx) −
xln(sinx).
lim
x→0+ x*ln(cosx) = [0*ln(1)] = [0*0] = 0.
| | ln(sinx) | |
limx→0+ xln(sinx) = limx→0+ |
| =H= |
| | | |
| | | | cosx | |
= limx→0+ |
| = limx→0+ −x2 |
| = |
| | | | sinx | |
| | 1 | |
= limx→0+ −x* |
| *cosx = 0. |
| | | |
Czyli
lim
x→0+ (ctgx)
x = [e
0−0] = 1.
4 sie 11:35
Trivial: W drugiej linijce przeniosło mi potęgę do następnej linii. Powinno być
exln(cosx) − xln(sinx).
4 sie 11:37
Kasia: Git, sory za głupie pytanie, móżdżek się rozgrzał − już wszystko kumam.
Dzięki ogromne!
4 sie 11:46
Trivial:
4 sie 11:52