Obliczyć granice funkcji
Kasia:
Obliczyć granice:
4) lim x→1
+ e
11−x
5) lim x→1
− e
11−x
7) lim x→ 0
+ (1−2x)
1x
4 sie 10:03
Trivial:
1) ∞
2) 0
3) 0
4) 0
5) ∞
6) e6
7) e−2
4 sie 10:10
Kasia: Mam w książce odpowiedzi. Mógłbyś dać mi jakieś wskazówki żebym spróbowała rozwiązać ?
4 sie 10:19
Kasia: czy w 2) mogę ograniczyć sinusa przez −1 i 1 ?
4 sie 10:20
Trivial: Tak.
4 sie 10:21
Kasia: 6 i 7 już wiem jak policzyć z Eulera. Będę wdzięczna za wskazówki do pozostalych
4 sie 10:22
Kasia: W definicji liczby e x→
∞
Czy na pewno mogę skorzystać z tej definicji w 7)
4 sie 10:25
Trivial:
| | sinx | |
1. Rozbij tgx na |
| . Potem tak przekształć wyrażenie, żeby wykorzystać |
| | cosx | |
3. Cosinus ograniczony, a x → 0.
4 i 5. Tu nie ma żadnej filozofii.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| → +∞; |
| → −∞; e−∞ = |
| → ... |
| 0+ | | 0− | | e∞ | |
4 sie 10:26
Trivial:
7. Zależy od prowadzącego. U nas było dozwolone. Jeśli jest niedozwolone, można zrobić szybki
dowód, że sposób działa, a potem skorzystać.
4 sie 10:31
Kasia: w 1 mi wychodzi 1/2 liczyłam tak jak podpowiadasz
4 sie 10:31
Trivial:
| tgx | | 1 | | sinx | | 1 | |
| = |
| * |
| * |
| . |
| x2+x | | cosx | | x | | x+1 | |
4 sie 10:42
Trivial: O, wychodzi 1.

Pomyliło mi się.
4 sie 10:43
Kasia: a ja przepisałam źle, bo miałam x
2 + 2x ale już wiem o co chodzi
4 sie 10:46
pigor: ... , a ja widzę − łopatologicznie rzecz ujmując −
− tak zad.
| | tgx | | sinx | | | |
1. limx→0 |
| = limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2+x | | xcosx(x+1) | | cosx (x+1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = 1 . ...  |
| | cos0 (0+1) | | 1*1 | |
4 sie 10:55
Kasia: już wszystko jest okej, dziękuję ślicznie za pomoc !
4 sie 10:57