wielomiany
d4mian: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia.
w(x) = x7−33x +11 , u(x) = (x+1)(x−2)
4 sie 01:31
Jack:
w(x)=q(x)*(x+1)(x−2)+ax+b
Policz w(−1) i w(2), stwórz układ równań i wyznacz a,b.
4 sie 01:41
Mila:
w(−1)=(−1)7+33+11=43
w(2)=27−33*2+11=128−66+11=73
r(x)=ax+b
r(−1)=43
r(2)=73
2a+b=73
−a+b=43
Odejmuję stronami:
3a=30
a=10
b=53
r(x)=10x+53
4 sie 13:40
d4mian: co to jest q(x)?
4 sie 13:44
d4mian: Mila: wynik prawidłowy, dzięki
4 sie 13:47
Mila: Q(x) to wielomian, który otrzymasz po podzieleniu W(x) przez (x+1)(x−2) i jeszcze zostanie
reszta R(x)
Na liczbach to wygląda tak:
17:5=3 + reszta 2
albo 17=3*5+2
4 sie 13:59
d4mian: W(x) = x5 − x3 + x2 − 1, u(x) = (x−1)(x+1)(x+2) ma wyjść −7x2 + 7
r(1) = 0
r(−1) = 0
r(−2) = 0
a + b = 0
−a + b = 0
−2a + b = 0
potem wynik nie wyszedł
4 sie 14:24
Gustlik: W(x) = x5 − x3 + x2 − 1, u(x) = (x−1)(x+1)(x+2) ma wyjść −7x2 + 7
Dzielisz przez wielomian st. 3, reszta moze być kwadratowa R(x)=ax2+bx+c
R(1)=W(1)=0
R(−1)=W(−1)=0
R(−2)=W(−2)=−32+8+4−1=−21
{ a*12+b*1+c=0
{ a*(−1)2+b*(−1)+c=0
{ a*(−2)2+b*(−2)+c=0
Rozwiąż ten układ, będziesz miał współczynniki a, b, c i masz resztę.
4 sie 14:55
pigor: ... otóż, szukasz
R(x)= ax2+bx+c =? (dlaczego ?) z układu:
W(1)=R(1)= a+b+c i W(−1)=R(−1)= a−b+c i W(−2)=R(−2)= 4a−2b+c ⇔
⇔ 1−1+1−1=a+b+c i −1+1+1−1=a−b+c i −32+8+4−1=4a−2b+c ⇔
⇔ a+b+c= 0 i a−b+c= 0 /± stronami i 4a−2b+c= −21 ⇔ a+c=0 i b=0 i 3a=−21 ⇔
⇔ a=−7 i b=0 i c=7 ⇒
R(x)= −7x2+7=0 − szukana
reszta . ...
4 sie 15:09
pigor: ... u kolegi powyżej wkradł się ...

chochlik i zamiast −21 postawił 0 w 3−cim równaniu
układu,
a co do stopnia reszty R , to R(x)=
R2(x) − wielomian stopnia 2−ego , bo
W
5(x) : U
3(x) = Q
2(x)(x−1)(x+1)(x+2) +
R5−3=2(x} . ...
4 sie 15:19