wielomiany
d4mian: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez:
a)(x−3)(x+2),jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez (x−3)wynosi 7, a przez (x+2) wynosi
−3
b)x²−3x+2 jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez x−1 wynosi −1 a przez x−2 wynosi 3
4 sie 00:33
4 sie 00:34
Gustlik: Skorzystaj z zasady, że reszta z dzielenia wielomianu przez inny wielomian ma stopień co
najwyżej o 1 mniejszy niż dzielnik. Czyli jak dzielisz przez funkcje liniową niestałą (st. 1)
to reszta jest liczbą (funkcja stała − st. 0 lub bez stopnia, gdy wyjdzie reszta 0). Gdy
dzielisz przez funkcję kwadratową, to reszta jest co najwyzej liniowa. Gdy dzielisz przez
wielomian st. 3 to reszta jest co najwyzej kwadratowa itd.
Przy rozwiązywaniu tego typu zadań zawsze przyjmujemy maksymalny mozliwy stopień reszty, jeżeli
będzie on niższy to samo wyjdzie w obliczeniach.
W obu przykładach dzielisz przez funkcję kwadratową, z tym, że w a) masz ją podaną w postaci
iloczynowej, a w b) w postaci ogólnej, w obu przypadkach resztę więc musisz przyjąć, że
wyjdzie liniowa, czyli R(X)=ax+b.
ad a) skoro reszta z dzielenia przez (x−3) wynosi 7, to R(3)=7 i masz równanie: a*3+b=7
skoro reszta z dzielenia przez (x+2) wynosi −3, to R(−2)=−3 i masz równanie: a*(−2)+b=−3
Rozwiąż teraz układ złożony z tych równań − wyliczysz a i b i wstaw do reszty.
ad b) x2−3x+2
Δ=1, √Δ=1, x1=1, x2=2
i masz postać iloczynową (x−1)(x−2)
Dalej analogicznie jak przykład a).
4 sie 00:55
d4mian: dodam odpowiedźi, żeby nie było
a) 2x + 1
b) 4x − 5
@nikt:
Ten sposób z tej strony jest długi, wyszło mi takie coś
b = 7 −3a
−3 = −2a (7 − 3a)
4 sie 00:59
nikt : Gustlik ci to wszystko ładnie rozpisał.
4 sie 01:02
d4mian: @Gustlik:
pierwsze jak na razie wyszło, dzięki! szybszy sposób
4 sie 01:06
Gustlik: A nie lepiej metodą przeciwnych współczynników? Metoda podstawiania jest najdłuższa i
najtrudniejsza.
{ 3a+b=7
{−2a+b=−3 − (odejmujesz stronami)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5a =10 /:5
a=2
3*2+b=7
b=7−6
b=1
R(x)=2x+1
4 sie 12:37
Mila: b) x²−3x+2 jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez x−1 wynosi −1
a przez x−2 wynosi 3
(x−1)(x−2)=x2−2x−x+2=x2−3x+2
W(x)=Q(x)*(x−1)(x−2)+R(x)
R(x) jest wielomianem stopnia pierwszego i ma postać:R(x)=ax+b
W(1)=−1⇔R(1)=−1 ( bo Q(1)*(1−1)*(1−2)=0)
W(2)=3⇔R(2)=3
a+b=−1
2a+b=3 odejmuję stronami
a=4
b=−1−4=−5
R(x)=4x−5
4 sie 13:28