funkcja kwadratowa a ujemna delta
Mati: Witam. Mam pytanie.
Wiem, że jeśli Δ < 0, to rozwiązania znajdują się w zbiorze liczb zespolonych i zachodzi
równość:
√Δ = i
√4ac − b2
Skoro Δ < 0, to czy istnieją jakieś wzory na wyznaczenie miejsc zerowych funkcji w zbiorze
liczb zespolonych? Byłby bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mi podpowiedział lub podał strony, na
których mogę się dowiedzieć trochę więcej.
Pozdrawiam
3 sie 20:46
Artur z miasta Neptuna:
takie same wzory co dla Δ>0

wzory Viete'a także obowiązują
3 sie 20:52
Jack:
liczy się dokladnie tak samo. Dochodzi informacja, że i=√−1, i to tyle.
3 sie 21:10
Mati: Czyli np, jeśli Δ = −3, to {p}Δ = √3i?
3 sie 21:26
Jack:
dokładnie tak
3 sie 21:38
nikt : √−3 = ±
√3i
3 sie 21:42
Mati: Czyli to jednak prostsze niż mi się wydawało.
Dzięki za pomoc
4 sie 11:17