matematykaszkolna.pl
Równianie kwadratowe z parametrem nameless: Funkcja kwadratowa x2+mx−m+1 ma tę własność, że dla każdej wartości parametru m jej wykres ptrzechodzi przez ten sam, ściśle określony punkt. Wyznacz ten punkt. Prosiłbym także o objaśnienie a nie tylko sam wynik. Z góry dziękuję.
3 sie 16:53
picia: skoro dla kazdej wartosci m przejdzie przez ten sam punkt to ja bym zrobil tak:NP. za m podstawil 0, potem 1 i przyrownal obie funkcje. msc przeciecia to bedzie ten punkt przez ktory przechodzi ta funkcja. masz odpowiedz? to bedzie (1;2) ?
3 sie 17:20
pigor: ... tak, masz rację picia , tym punktem jest (1,2) , a dla mnie i podany przez ciebie sposób jego wyznaczenia jest jak najbardziej o.k. brakuje mi tylko tego, czy faktycznie spełnia on wzór danej funkcji 2=1+m−m+1 ⇔ 0=0 , a więc tak dla każdej wartości m∊R . , no i ja gratuluję prostego pomysłu na rozwiązanie ... emotka
3 sie 18:44
picia: emotka
3 sie 19:50
Bogdan: To zadanie sprowadza się do wyznaczenia wzoru krzywej będącej zbiorem wierzchołków wszystkich parabol danych wzorem: y = x2 + mx − m + 1 dla m∊R. Łatwo jest ustalić, że tą krzywą jest parabola, której wierzchołek jest właśnie szukanym punktem.
3 sie 20:40
Bogdan: Zachęcam do rozwiązania tego zadania, ale nie metodą prób dla wybranych wartości m.
3 sie 22:59
Tomek.Noah: f(x)=x2+mx−m+1, m∊ℛ
 −m 
xw=

2 
 −m2−4m+4 
yw=

4 
m=−2xw
 −4xw2+8xw+4 
yw=

4 
yw=−xw2+2xw+1 y=−x2+2x+1 jest to funkcja którą opisuje Bogdan w pierwszej linijce xw=1 yw=2 (1,2) Myślę że dobrze przedstawiłem tok rozwiązania podanego przez Bogdana
5 sie 11:29
pigor: , dzięki Bogdan i Tomek − ... emotka tenisista , dla mnie jasne , bo yw=−xw2+2xw+1= −(xw2−2xw−1)= −(xw−1)2+2 ⇒ (p,q)=(xw,yw)=(1,2) . ... emotka
5 sie 14:44
Bogdan: Już myślałem, że nikt nie zakończy tego zadania. Twoje Tomek.Noah rozwiązanie jest dobre emotka Można nieco uprościć rozwiązanie wstawiając od razu do wzoru paraboli y = x2 + mx − m + 1 w miejsce m wyrażenie −2xw, unika się ułamka z mianownikiem 4:
 −m 
xw =

⇒ m = −2xw,
 2 
yw = xw2 – 2xw*xw + 2xw + 1 ⇒ yw = −xw2 + 2xw + 1 Widzimy, że szukana krzywa będąca zbiorem wierzchołków wszystkich podanych parabol jest parabolą o wzorze: y = −x2 + 2x + 1, której wierzchołek (1, 2) jest właśnie szukanym punktem.
5 sie 15:03