Równianie kwadratowe z parametrem
nameless: Funkcja kwadratowa x2+mx−m+1 ma tę własność, że dla każdej wartości parametru m jej wykres
ptrzechodzi przez ten sam, ściśle określony punkt. Wyznacz ten punkt.
Prosiłbym także o objaśnienie a nie tylko sam wynik. Z góry dziękuję.
3 sie 16:53
picia:
skoro dla kazdej wartosci m przejdzie przez ten sam punkt to ja bym zrobil tak:NP. za m
podstawil 0, potem 1 i przyrownal obie funkcje. msc przeciecia to bedzie ten punkt przez ktory
przechodzi ta funkcja.
masz odpowiedz? to bedzie (1;2) ?
3 sie 17:20
pigor: ... tak, masz rację
picia , tym punktem jest
(1,2) , a dla mnie i podany przez
ciebie sposób jego wyznaczenia jest jak najbardziej o.k. brakuje mi tylko tego, czy
faktycznie spełnia on wzór danej funkcji 2=1+m−m+1 ⇔ 0=0 , a więc tak

dla każdej
wartości m∊R . , no i ja gratuluję prostego pomysłu na rozwiązanie ...
3 sie 18:44
picia:
3 sie 19:50
Bogdan:
To zadanie sprowadza się do wyznaczenia wzoru krzywej będącej zbiorem wierzchołków
wszystkich parabol danych wzorem: y = x2 + mx − m + 1 dla m∊R.
Łatwo jest ustalić, że tą krzywą jest parabola, której wierzchołek jest właśnie szukanym
punktem.
3 sie 20:40
Bogdan:
Zachęcam do rozwiązania tego zadania, ale nie metodą prób dla wybranych wartości m.
3 sie 22:59
Tomek.Noah: f(x)=x
2+mx−m+1, m∊ℛ
m=−2x
w
y
w=−x
w2+2x
w+1
y=−x
2+2x+1 jest to funkcja którą opisuje
Bogdan w pierwszej linijce
x
w=1
y
w=2
(1,2)
Myślę że dobrze przedstawiłem tok rozwiązania podanego przez
Bogdana
5 sie 11:29
pigor: , dzięki
Bogdan i
Tomek − ...

tenisista , dla mnie jasne , bo
y
w=−x
w2+2x
w+1= −(x
w2−2x
w−1)= −(x
w−1)
2+2 ⇒ (p,q)=(x
w,y
w)=(1,2) . ...
5 sie 14:44
Bogdan:
Już myślałem, że nikt nie zakończy tego zadania.
Twoje
Tomek.Noah rozwiązanie jest dobre

Można nieco uprościć rozwiązanie wstawiając od razu do wzoru paraboli y = x
2 + mx − m + 1
w miejsce m wyrażenie −2x
w, unika się ułamka z mianownikiem 4:
y
w = x
w2 – 2x
w*x
w + 2x
w + 1 ⇒ y
w = −x
w2 + 2x
w + 1
Widzimy, że szukana krzywa będąca zbiorem wierzchołków wszystkich podanych parabol
jest parabolą o wzorze: y = −x
2 + 2x + 1, której wierzchołek (1, 2) jest właśnie szukanym
punktem.
5 sie 15:03