Dziedzina
Ciekawska: Z sześcianu o krawędzi a, wycięto sześcian o krawędzi b. Wyznacz wielomian zmiennej x
opisujący objętość otrzymanej bryły. Podaj dziedzinę tej funkcji.
a) a=2x+1 ; b=x−3
wielomian opisujący objętość wyszedł mi:
v(x)=(2x+1)3−(x−3)3=
=8x3+12x2+6x+1−(x3−9x2+27x−27)=
=8x3−x3+12x2+9x2+6x−27x+1+27=
=7x3+21x2−21x+28
natomiast jak wyznaczyć tu dziedzinę?
3 sie 16:30
Artur z miasta Neptuna:
Dziedzina ? a≥b
3 sie 16:31
Artur z miasta Neptuna:
A dokladniej a≥b>0
Albo bez rowne jezeli zaklada sie, ze cos z tego 'a' musi pozostac
3 sie 16:32
Ciekawska: znaczy się patrząc na krawędzie [a,b] czy na dany wielomian który mi wyszedł?
3 sie 16:33
Artur z miasta Neptuna:
Patrzac na wielomian:
2x+1≥x−3>0
bo w koncu krawedzie musza byc dodatnie oraz lrawedz wyciwcia nie koze byc wieksza od krawedzi
z szescianu wycinanego
3 sie 16:35
Ciekawska: {2x+1>x−3
{x−3>0
{x>−4
{x>3
Można w ten sposób

D=(3,
∞)
3 sie 16:40
Artur z miasta Neptuna:
Jak najbardziej
3 sie 16:42
Ciekawska: Dziękuję
3 sie 16:42
Ciekawska: w tych przykładach redukcja x mnie myli,
b) a=x+3 ; b=x+1 ?
v(x)=(x+3)3−(x+1)3=
=x3+9x2+27x+27−(x3+3x2+3x+1)=
=6x2+24x+26
a>b>0
x+3>x+1>0
x+3>x+1
0>−2
x+1>0
x>−1
D = (−1; +oo)
?
c) a=x+2 ; b=x−1
v(x)=(x+2)3−(x−1)3=
=x3+6x2+12x+8−(x3−3x2+3x−1)=
=9x2+9x+9
x+2 > x−1> 0
x+2 > x−1
0>−1
x−1> 0
x>1
D=(1;+oo) ?
4 sie 13:21
Artur z miasta Neptuna:
dobrze jest
4 sie 13:41
Ciekawska: bardzo dziękuję
4 sie 13:44