MDM - prosze o sprawdzenie
jok: Wyznaczyć wszystkie liczby naturalne d o następującej własności: Dla dowolnych
liczb naturalnych m, n, jeżeli iloczyn mn jest podzielny przez 7, to co najmniej jedna z
liczb m, n jest podzielna przez d.
7 jest liczba pierwsza, dzieli się przez 7 i 1 (m i n), więc d może być 7 i 1 tak?
3 sie 15:45
Artur z miasta Neptuna:
Tak
3 sie 16:00
jok: to samo tylko zamiast 7 jest 24
24 = 4*6 = 3*8= 2*12
Więc 1,2,3,4,6,8,12
Oczywiste, że d =1,
dla 4, 6 ,3,8 ,12*2 wpadłem tak, grupuje sobie m i n
Grupa I dla m=4 i n = 6
4=2*2
6=2*
3 = 6*1
Grupa IIdla m = 3 i n=8
3= 1*
3
8 = 4*2 = 1*8
Grupa III dla m=1 i n = 12
12 = 3*4
2= 2*1
I tego nie wiem jak napisać, najprościej: Część wspólna wszystkich grup to 1,2,3,4.
6 odpada bo nie znajduje się w grupie II a 8 nie znajduje się w I i III.
Dla śmiechu, wpadłem na to podczas zmywania naczyń. ZMYWANIE POMAGA

Jak matematycznie udowodnić, że 6, 8 i 12 nie pasuje?
3 sie 16:25
jok: bump:(
3 sie 16:46
Vax: Biorąc m=1 i n=7 widzimy, że musi być d | 7 skąd d=1 lub d=7, jak łatwo zauważyć obie liczby
pasują.
3 sie 17:27
Artur z miasta Neptuna:
Zapisz 24 zapomoca iloczynu liczb pierwszych: 24= 23*31
d muszi dzielic 24 a wiec d=2a3b
Gdzie a=0,1,2,3 natomiast b=0,1
tak wiec masz 8 takich liczb
3 sie 17:33
Artur z miasta Neptuna:
Nie czytaj tego. co wczesniej napisalem
d=1,2,3,4
1 − oczywiste
2 − niech m nie bedzie podzielnie przez 2 to n musi byc podzielne przez 8
3 − niech m nie bedzie podzielne przez 3 to n podizelne przez 3
4 − niech m bylo podizielnie przez 2 ale nie 4, wtedy n musi byc podzielne przez 4
3 sie 17:41
jok: Tak "koszyk" ktory ja zrobilem to zle myslenie ale dobry wynik czy dobrze zrobione?
3 sie 17:52
Vax: W sumie zadanie można fajnie uogólnić. Otóż:
Dla dowolnych liczb naturalnych m,n, jeżeli iloczyn mn jest podzielny przez k =
p
1a1*p
2a2*...*p
lal , p
i ∊ ℙ ∧ a
t ≥ 1, to co najmniej jedna z liczb m,n musi
| | at | |
być podzielna przez d, które musi być postaci d = pts, gdzie 0 ≤ s ≤ [ |
| ] , gdzie |
| | 2 | |
[x] − sufit z x.
Na początku pokażę, że liczby d takiej postaci spełniają tezę. Istotnie, załóżmy nie wprost, że
żadna z liczb m,n nie jest podzielna przez p
r[ar / 2] dla pewnego r. Czyli największy
| | ar | |
wykładnik dzielący pr w liczbach m,n musi być mniejszy bądź równy [ |
| ]−1. To zaś |
| | 2 | |
oznacza, że największy wykładnik dzielący p
r w iloczynie m*n jest mniejszy bądź równy
| | ar | |
2[ |
| ]−2, co nam daje sprzeczność, gdyż dla dowolnego całkowitego dodatniego ar |
| | 2 | |
| | ar | |
zachodzi 2[ |
| ]−2 < ar (wystarczy sprawdzić 2 przypadki, ar parzyste bądź |
| | 2 | |
nieparzyste), a z założenia p
rar | m*n.
Teraz pokażemy, że nie istnieją inne d spełniające tezę. Pokażemy na początku, że d nie może
się składać z iloczynu dwóch różnych liczb pierwszych. Istotnie, załóżmy nie wprost, że dla
pewnych r,u mamy p
rp
u | d. Jednak wówczas przyjmując:
| | p1a1*p2a2*...*plal | |
m = |
| |
| | prar | |
oraz n = p
rar widzimy, że założenie k | m*n jest spełnione, a iloczyn p
r*p
u nie dzieli
żadnej z liczb m,n, skąd w szczególności d nie dzieli żadnej z liczb m,n, sprzeczność.
Teraz załóżmy, że istnieje d będące potęgą pewnej liczby pierwszej p
r o wykładniku większym od
| | ar | | ar | |
[ |
| ], czyli większym bądź równym [ |
| ]+1. Wystarczy pokazać, że nie istnieje |
| | 2 | | 2 | |
takie r, że istnieje d spełniające tezę postaci d = p
r[ ar / 2]+1, wówczas tym bardziej
nie będzie istniał większy wykładnik p
r spełniający tezę. Rozpatrzmy 2 przypadki, pierwszy,
gdy a
r jest parzyste, tj a
r = 2u dla pewnego u ∊ ℤ
+. Wówczas d = p
ru+1, jednak
tutaj wystarczy wziąć:
| | p1a1*p2a2*...*plal | |
m = |
| |
| | pru | |
oraz n = p
ru, istotnie, wówczas p
ru+1 nie dzieli ani m ani n. Jeżeli a
r jest
nieparzyste, tj a
r = 2u+1, wówczas d = p
ru+2 i w tym przypadku przyjmujemy:
| | p1a1*p2a2*...*plal | |
m = |
| |
| | pru | |
oraz n = p
ru, jak łatwo zauważyć p
ru+2 i w tym przypadku nie dzieli żadnej z liczb m,n.
CND.
−−−
Teraz jakiś przykład, mając np:
Wyznaczyć wszystkie liczby naturalne d o następującej własności: Dla dowolnych liczb
naturalnych m, n, jeżeli iloczyn mn jest podzielny przez 97200, to co najmniej jedna z liczb
m, n jest podzielna przez d.
Rozwiązanie: Widzimy, że 97200 = 2
4 * 3
5 * 5
2, więc na mocy powyższego twierdzenia
dostajemy, że jedynymi takimi d są:
d ∊ { 2
0 , 2
1 , 2
2 , 3
1 , 3
2 , 3
3 , 5
1 }

Pozdrawiam.
3 sie 18:35
jok: Vax za trudne to "ogolne stwierdzenie", mi bardziej zalezy czy moj sposob grupowania przy
małych liczbach jest skuteczny czy przypadkowo trafilem.
3 sie 18:56
jok: postaram się zrozumieć, tylko prosze o wytłumaczenie pewnych "zmiennych"(?)
co to jest:
a
t, p
ts, a
r, p
r, p
u
" [x] − sufit z x."

Oferta z pokerem jest nadal aktualna, tylko potrzebuje Twoich namiarów
3 sie 19:35
Vax: Dowodu jak nie chcesz możesz nie analizować

[x] − sufit z x, czyli najmniejsza liczba
całkowita nie mniejsza od x, np [3] = 3 , [3.1] = 4 , [9.99] = 10 , [−0.5] = 0 , [−10] = −10
itd.. dalej po prostu rozkładamy naszą liczbę k na czynniki pierwsze, np 12 = 2
2 * 3
1 , 100
= 2
2 * 5
2 itd.. i w poprzednim poście pokazałem, że wszystkie d, które spełniają tezę, są
potęgami danych liczb pierwszych z rozkładu na czynniki pierwsze o wykładniku mniejszym bądź
równym suficie z połowy wykładnika danej liczby pierwszej w rozkładzie k. Czyli np biorąc k =
| | 5 | |
35 będą to liczby postaci 30 , 31 , 32 , 33 (gdyż [ |
| ] = [2.5] = 3, więc bierzemy |
| | 2 | |
kolejne potęgi 3 o wykładnikach od 0 do 3 włącznie

), podobnie jak np k = 2
3 * 3
2, to
działa tylko i wyłącznie d = 2
0 , 2
1 , 2
2 , 3
1.
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem sprawę
3 sie 20:09
jok: dziękuje

dla 18 będzie = 2
1*3
2 czyli 2
0, 2
1, 3
1
dla 81 będzie = 27*3 = 9*9 = 3
2*3
2 = 3
0,3
1,3
2,
dobrze zrozumiałem?
3 sie 20:31
Vax: Tak, 81 = 3
4, więc 3
0 , 3
1 , 3
2
3 sie 20:33