Proszę o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić :(
qazx: x3−13x+12=0
3 sie 15:42
Bogdan:
A to pomoże?
x3 − x − 12x + 12 = 0
3 sie 15:44
qazx: właśnie nie, bo nie da się pogrupować.. gdyby było x2 to by się dało.. A Tak to nie wiem, co z
tym zrobić..
3 sie 15:46
Eta:
1/ sposób:
x3−x−12x+12=0
x(x2−1) −12(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−12(x−1)=0
(x−1)(x2+x−12)=0
(x−1)(x+4)(x−3)=0
dokończ ........
3 sie 15:47
Eta:
3 sie 15:48
qazx: dzięki wielkie..
3 sie 15:49
Bogdan:
a jednak dało się pogrupować
3 sie 15:53
Gustlik: Można Hornerem:
x3−13x+12=0
"Kandydaci" na pierwiastek:
+−1, +−2, +−3, +−4, +−6, +−12
1 0 −13 12
1 1 1 −12 0
x=1 jest pierwiastkiem
Otrzymujesz
(x−1)(x2+x−12)=0
Δ=49, √Δ=7
x1=−4, x2=3
Odp: x=−4 v x=1 v x=3
4 sie 00:28