zadanie z treścią układ równań
mat: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Z motorówki płynącej rzeką pod prąd wypadła piłka. Jej brak zauważono po 35 minutach. W tym
momencie motorówka zawróciła. Po jakim czasie dogoni piłkę?
1 maj 21:12
pazio: w ciągu 35 min motorówka przebyła drogę S.
więc zawracając przepłynie (S+m), gdzie m to będzie droga piłki w ciągu 35 min.
piłka osiągnie prędkość rzeki.
motorówka miała prędkość V
m−V
r, gdzie V
m to prędkość motorówki bezwględnie od rzeki, a V
r
prędkość rzeki.
wracając będzie miała prędkość V
m+V
r.
S=(V
m−V
r)*35
m=V
r*35
| | 35*(Vm−Vr+Vr) | | 35Vm | |
t= |
| = |
| |
| | Vm+Vr | | Vm+Vr | |
tyle wymyśliłam
1 maj 21:43
hołyst: a ja co innego


od momentu jak piłka wypadła z motorówki....:
− motorówka przepłyneła drogę Sm=(Vm −Vrz)*35
− piłka przepłyneła Sp=Vrz*35
czyli gdy motorówka zawraca odległość między motorówka i piłką wynosi
Sm+Sp=(Vm−Vrz)*35 + Vrz*35= 35*(Vm−Vrz+Vrz)= 35*Vm
gdy motorówka goni piłke płynie z V=Vm + Vrz a piłka ucieka z Vrz
załóżym zatem ze piłka stoi w miejscu a motórwka goni ją z Vm
zatem.. t=S/V.... t=Vrz*35/Vrz.... t=35 [min]
.. prosze
1 maj 23:09
pazio: zakładasz, że rzeka przestaje płynąć, hołystku
1 maj 23:15
hołyst: P.S. dla oburzonej Pazio....
rzeke można wyeliminować bo działa i na piłke i na motorówke

( nie zakładam że piłka stoi tylko odejmuje od całkowitego V motorówki V piłki... i wtedy mam V
z jakim piłka jest "doganiana"

)
1 maj 23:19
pazio: pff dla oburzonej pazio... kto tu się burzył
1 maj 23:27
zdesperowana: dziękuję bardzo teraz tylko pozostaje wybrać prawidłową odpowiedź
2 maj 08:10
pazio: no dooobra, hołyst ma dobrze, bo ona jest hop do przodu, tzn ma ojca fizyka
2 maj 10:55
mat: Bardzo wam dziękuję

2 maj 11:50