ciągi zadanie
jasiu: dany jest ciąg "an=n2 − 2n − 24"
a) oblicz 7 wyraz tego ciągu
b) ile wyrazów ujemnych ma ten ciąg?
3 sie 14:37
Aga1.: a) Za n wpisujesz wszędzie 7 i liczysz
a7=72−2*7−24
a7=
dokończ
3 sie 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) ... zamiast 'n' wstaw '7' i oblicz wartość
b) n2−2n−24<0
rozwiąż nierówność i wyznacz ile liczb NATURALNYCH spełnia tą nierówność
3 sie 14:39
Eta:
a/ podstaw za n=7
a7=.....
b/ rozwiąż nierówność n2−2n −24 <0 dla n€ N+
3 sie 14:40
Eta:
Ale "sypnęło"
3 sie 14:41
3 sie 14:41
Eta:
Proszę ..... zjedz:
3 sie 14:42
jasiu: ok w podp. a wyszło mi a7=11. W podp. b wyszło mi x1=−4 , x2=6. Czy dobrze to rozwiązałem ?
3 sie 14:54
Aga1.: a) dobrze
b) Obliczyłeś n1 i n2 dobrze,
Podaj odpowiedź.
3 sie 14:59
jasiu: a) odp. siódmy wyraz tego ciągu wynosi 11
b) odp. Ten ciąg ma 6 wyrazów ujemnych.
3 sie 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) dobrze
b) dobrze
3 sie 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) tfu ... oczywiście ... źle
dlaczego? zaznacz na osi zbiór rozwiązań i wypisz WSZYSTKIE liczby naturalne w tym przedziale
3 sie 15:18
Eta:
b) n2−2n −24<0 i n€ N+
(n+4)(n−6) <0 ⇒ n€ ( −4, 6) i n€ N+ to: n= {1,2,3,4,5}
Odp: ....................
3 sie 15:36
Eta:
b) wyrazy ujemne tego ciągu: −25, −24, −21, −16, −9, bo a6= 0 −− nie jest ujemny
3 sie 15:43