Rozwiąż
aquavis: Rozwiąż metodą przeciwnych współczynników. Proszę o pomoc

3 sie 12:00
Kejt: gdzie jest znak ' = ' w drugim równaniu?
3 sie 12:00
aquavis: po 9y
3 sie 12:02
aquavis: sorry
3 sie 12:02
Kejt:
6x+7y=8 /*(−7)
7x+9y=5 /*6
−42x−49y=−56
+ 42x+54y=30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−42x−49y+42x+54y=−56+30
5y=−26
y=...
spróbuj dalej sam, jakby co to pytaj
3 sie 12:06
aquavis: no nie dam rady, jeśli możesz to dokończ
3 sie 12:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie do tych poprzednich równań
| ⎧ | 6x + 7y = 8 //*9 | |
| ⎩ | 7x+9y = 5 //*(−7) |
|
| ⎧ | 54x + 63y = 72 | |
| ⎩ | −49x − 63y = −35 |
|
dodajesz równania
(54−49)x + (63−63)y = 72 − 35
5x = 37
y= ....
3 sie 12:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
aquavis ... i będziesz przycjhodzić z każdym układem równań

musisz sam/−a nauczyć się robić
te uklady ... a więc przynajmniej spróbuj to dokończyć
3 sie 12:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a najlepsze ... że to równanie juz wczoraj wrzuciłeś/−aś (co prawda pigor zrobił je metoda
wyznaczników, której zapewne w ogóle nie rozumiesz) ale mimo wszystko −−− zaprezentowaną
wczesniej (przeze mnie) metodą powinnaś już potrafić rozwiązać tego typu uklady równań
3 sie 12:12
aquavis: ok, wyliczyłem ''y'' i teraz podstawiam go do 6x+7y=8 czyli 6x+7*(−5,2)=8 i co dalej mam z tym
zrobić, bo nie mam zielonego pojęcia
3 sie 12:17
harvest: wyznacz x
3 sie 12:19
aquavis: tak wiem, ale nie wiem jak
3 sie 12:21
harvest: jak jak?
niewiadome na lewą, reszta na prawą strone, odpowiednio powymnażaj ,pododawaj itd.
3 sie 12:22
Kejt: przerzuć wszystko bez 'x' na jedną stronę, a to z 'x' na drugą stronę równania. (pamiętaj, że
przy przekładaniu na drugą stronę równania trzeba zmienić znak na przeciwny)
3 sie 12:23
aquavis: czyli tak: −7*5,2−8=6x, tak
3 sie 12:27
Kejt: tak jest. teraz dodaj to co możesz (najpierw wymnóż, lewa strona równania)
3 sie 12:28
Kejt: kurczę..pomyliłeś znaki:
6x=−7*5,2+8
3 sie 12:29
aquavis: −36,4−8=6x; −44,4=6x: 6x=44,4,tak
3 sie 12:31
Kejt: −36,4+8=6x
popraw.
3 sie 12:35
aquavis: ok, dziękuje za wszystko

znając moje zdolności do matematyki, pewnie wkrótce się pojawię
3 sie 12:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
ekhm ... Kejt −−− błąd .... aqua miał dobrze znaki
3 sie 12:42
Kejt: ajć..faktycznie, przepraszam.
3 sie 12:47
harvest: wydaje mi się, że kolega aquavis i tak nie zrozumiał sądząc po tym co dalej napisał:
"−44,4=6x: 6x=44,4"
3 sie 12:58