rtrt
MICKE: na podstawie definicji uzasadnij ze funkcja
f(x)= 2−1x
1 maj 20:40
MICKE: jest rosnaca
1 maj 20:40
pazio: | | −1 | |
definicja chyba mówi, że w tym ułamku |
| jeśli w liczniku liczba jest ujemna, to jest |
| | x | |
rosnąca... i to chyba by starczyło
1 maj 20:59
Bogdan:
Niestety nie pazio.
Jeśli trzeba wykazać na podstawie definicji, to proszę podać definicję funkcji rosnącej.
1 maj 21:06
Bogdan:
Definicja:
Funkcja f(x) jest rosnąca w przedziale A ⇔ dla każdej wartości x
1, x
2 ∊ A
z warunku x
2 − x
1 > 0 wynika f(x
2) − f(x
1) > 0
Założenie: x
2 − x
1 > 0 i x
1 < 0 i x
2 < 0
lub x
2 − x
1 > 0 i x
1 > 0 i x
2 > 0
1.
Dla x
2 − x
1 > 0 i x
1 < 0 i x
2 < 0 (argumenty funkcji są ujemne)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x2) − f(x1) = (2 − |
| ) − (2 − |
| ) = 2 − |
| − 2 + |
| = |
| | x2 | | x1 | | x2 | | x1 | |
ponieważ z założenia x
2 − x
1 > 0 i x
1x
2 > 0
2.
Dla x
2 − x
1 > 0 i x
1 > 0 i x
2 > 0 (argumenty funkcji są dodatnie)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x2) − f(x1) = (2 − |
| ) − (2 − |
| ) = 2 − |
| − 2 + |
| = |
| | x2 | | x1 | | x2 | | x1 | |
ponieważ z założenia x
2 − x
1 > 0 i x
1x
2 > 0
Odp.: Funkcja jest rosnąca dla x < 0, funkcja jest rosnąca dla x > 0.
Uwaga − niepoprawny byłby zapis: funkcja jest rosnąca dla x ∊ (−
∞, 0) U (0, +
∞).
1 maj 21:29
look: dziekuje baaaaardzo

1 maj 21:40