wielomiany
d4mian: Podaj przykład wielomianu stopnia n , którego jedynymi pierwiastkami są liczby −2,3, a wyraz
wolny jest równy 1
a) n=2 , b) n=4, c) n=6
1 sie 20:50
konrad: a) (n+2)(n−3)+7=....
b) (n+2)2(n−3)2−35=...
c) (n+2)4(n−3)2−143=...
1 sie 20:56
nikt : ale Konrad. Twoje wielomiany nie spełniają warunków zadania.
1 sie 21:10
nikt : | | 1 | |
c) |
| (n+2)2(n−3)2(n2+1) |
| | 36 | |
1 sie 21:11
nikt : dla przykładu konrada :
a) (n+2)(n−3) + 7 = n2 −n − 6 + 7 = n2 − n + 1
Δ < 0 − brak pierwiastków.
1 sie 21:12
nikt : | | 1 | |
i teraz w a) oraz b) trzeba dodać minus przed |
| |
| | 6 | |
1 sie 21:13
konrad: aaa, racja
1 sie 21:18