równanie wielomianowe
d4mian: 5. Wyznacz punkty, w których prosta l przecina wykres wielomianu w.
6. Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu i prostej j
Załącznik :
http://b40i.img-up.net/56a30c.jpg
1 sie 20:29
picia:
przyrownaj obie funkcje i rozwiaz rownanie
1 sie 20:43
d4mian: Ma wyjść (−2,−7), (2,1), (3,3)
Mi wyszło tak:
x3 −3x2 −2x + 9 = 2x − 3
x3 − 3x2 − 4x + 12
x2(x−3) − 4(x−3)
(x2−4)(x−3)2
x2=4
x=2 v x=−2
(x2 − 6x + 9)
Δ = (−6)2 − 4*1*9
Δ = 0
1 sie 21:00
picia: dobrze Ci wyszlo

(x−3)
2=0
x=3
podstawiasz do wzoru funkcji(tej liniowej lepiej) i obliczasz y.
1 sie 21:05
1 sie 21:06
picia:
teraz zauwazylem ze wszedzie brakuje Ci
=0
1 sie 21:07
Mila: x3 −3x2 −2x + 9 = 2x − 3
x3 − 3x2 − 4x + 12=0
x2(x−3) − 4(x−3) =0
(x−3)(x2−4)=0
x−3=0 lub x2−4=0
x=3 lub x=2 lub x=−2
dla x=3 mamy y=2*3−3=3 stąd punkt(3,3)
dla x=2 mamy y=2*2−3=1 stąd punkt (2,1)
dla x=−2 mamy y=2*(−2)−3=−7 stąd punkt (−2,−7)
1 sie 23:04