1 sie 18:05
Aga1.: | 2x+1 | | 2(x+0,5) | | x+0,5 | | x+1,5−1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 2x+3 | | 2(x+1,5) | | x+1,5 | | x+1,5 | |
| x+1,5 | | 1 | | 1 | |
| − |
| =1− |
| |
| x+1,5 | | x+1,5 | | x+1,5 | |
Dalej sobie poradzisz?
1 sie 18:28
Mila: przekształć:
| | 2x+3−2 | | −2 | |
( |
| )x+1=(1+ |
| )x+1 |
| | 2x+3 | | 2x+3 | |
| | 1 | | 1 | | 2x+3 | | 1 | |
x+1= |
| (2x+3)− |
| = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończysz?
1 sie 18:30
harvest:
z tego co napisała Aga1 wychodziłoby, że lim=1, a z tego co Mila lim=∞, a to nie są prawidłowe
odpowiedzi
1 sie 19:04
harvest: a nie sorry, to nie jest przecież do końca zrobione
1 sie 19:06
harvest: hm, ale i tak jakoś nie mam pomysłu co dalej
1 sie 19:18
Aga1.: | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )x+1=[(1− |
| )x+1,5](x+1)/(x+1,5) |
| | x+1,5 | | x+1,5 | |
| | x+1 | |
→e−1*limx→∞ |
| =e−1*1=e−1 |
| | x+1,5 | |
1 sie 19:25
harvest:
1 sie 19:33
harvest: skąd to e? to jakaś własność granicy o której nie wiem?
1 sie 19:50
1 sie 19:59
harvest: dobrze wiedzieć
1 sie 20:20
Mila: harvest, dajesz do policzenia granice funkcji, to myślałam, że znasz przypadek granicy ciągu:
dlatego przekształcałam:
Napisz jak dalej powinno być.
1 sie 22:05
harvest:
granice to dla mnie koszmar
1 sie 22:59
Mila: To , najpierw rób łatwiejsze zadania a potem trudniejsze.
| | −2 | |
lim(1+ |
| )(2x+3)/2−1/2)= |
| | 2x+3 | |
| | −2 | | −2 | | 1 | |
=lim[(1+ |
| )(2x+3)/−2]−1*(1+ |
| )(−1/2)=e−1*1= |
| |
| | 2x+3 | | 2x+3 | | e | |
"Nawias kwadratowy" dąży do e ( zobacz granicę ciągu− podałam wyżej )
1 sie 23:39
harvest: no teraz rozumiem, dzięki

nigdy bym nie wpadł żeby to tak rozpisać
1 sie 23:48
Mila: To teraz znajdź podobne zadanie i rozwiąż tym sposobem.
1 sie 23:50