matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Patri:
Hej, tylko do sprawdzenia. W ciągu arytmetycznym trzeci wyraz jest równy 14, a jedenasty jest równy 34. Różnica tego ciągu jest równa :
7
− moja odp
2
czy
5
− odp w arkuszu
2
1 sie 16:44
picia:
5
2
1 sie 16:48
Kinga:
a ,b ,14 ,c ,d, e ,f, g, h, i, 34 14+q+q+q+q+q+q+q+q = 34 8q = 20 // 8
5
q = 2,5 =
2
1 sie 17:08
picia:
q to jest w ciagu geometrycznym
a
11
−a
3
=8r 34−14=8r 8r=20 // :8
5
r=
2
1 sie 17:11
Bogdan:
a
n
− a
k
W ciągu arytmetycznym a
n
= a
k
+ r*(n − k), stąd różnica r =
.
n − k
34 − 14
20
5
W tym przypadku r =
=
=
11 − 3
8
2
1 sie 18:35
Patri:
super...
dzięki kochani.
1 sie 18:44