MDM
jok: wskaż liczby naturalne m i n, że
m3n4= 211·39·513
m3 = 2a*3b*5c
n4 = 2d*3e*5f
211·39·513 = 2a+d*3b+e*5c+f
a+d = 11
b+e = 9
c+f = 13
co tu mogę dalej zrobić?
1 sie 14:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
można łatwiej:
m3 = 2a 3b 5c
n2 = 211−a 39−b 513−c
a podzielne przez 3 ⋀ (11−a) podzielne przez 2
b podzielne przez 3 ⋀ (9−b) podzielne przez 2
c podzielne przez 3 ⋀ (13−c) podzielne przez 2
1 sie 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście tam jest n
C[4]] więc te różnice mają byc podzielne przez 4

a nie tylko 2
a, b, c, (11−a), (9−b), (13−c) ∊N (lub N∪{0} w zależności jak definiujecie naturalne liczby)
no i masz:
a=3
b=9
c=9
1 sie 14:52
jok: przestudiuje , dziekuje
1 sie 15:01
AC:
(21 * 33 * 53)3 * ( 22 *51)4
1 sie 15:12