?
Patryk: 8x+18x−2*27x=0
wiecie jak
1 sie 14:33
Patryk: zad 2 o ile procent większa z liczb a=9 b=8 jest większa od mniejszej z nich ?
1 sie 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
a=b*x%
x% = 112,5%
czyli a jest większe od b o 12,5% (112,5%−100%)
1 sie 14:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
do pierwszego ... wskazówka
8x − (23)x = 23x
18x = (2*9)x = 2x * 9x = 2x * 32x
27x = 33x
1 sie 14:41
Patryk: dzieki, na proporcje to chyba by było trudno to rozwiązać ?
1 sie 14:42
Bogdan:
Zad. 2
Szkoda czasu na iksy i schematy. Na chłopski rozum − wystarczy podzielić 9 przez 8:
9 : 8 = 1,125
a wiec liczba 9 jest większa od liczby 8 o 0,125 czyli o 12,5%
1 sie 14:46
Patryk: (2x)3+2x*(3x)2−2*(3x)3=0
ale ja u nic nie widzę ,wg mnie zmienna pomocnicz odpada , a w kombinowaniu jestem bardzo słby
1 sie 15:10
Patryk: dora już mam
1 sie 15:13
AC:
Bogdanie liczba 9 jest większa od 8 o 1.
To iloraz 9 i 8 jest większy od 1 o 0,125
1 sie 15:15
Patryk: ooo tez tak myslalem
1 sie 15:19
Patryk: ale 12,5 % mam w odpowiedaiach
1 sie 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
0,125 = 12,5 * |
| = 12,5% |
| | 100 | |
1 sie 15:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
Patryk −−− rozwiązałeś tamto równanie (z potęgami)

Jeśli nie ... to możesz to łatwo przekształcić do postaci:
(2
x−3
x)(2
2x+2
x3
x+2*3
2x) =0
i stąd masz:
2
x−3
x = 0 ⋁ 2
2x+2
x3
x+2*3
2x = 0
czyli:
2
x = 3
x ⋁ .... tutaj sprzeczne ... bo masz sumę wyrazów dodatnich
ostatecznie −−− x=0
1 sie 16:05
Patryk: am wtedy podzieliłem przez 23x i wprpwoadzialem (3/2)x=t
1 sie 16:11
Patryk: wyznacz te wartości parametru a dla których równanie x
2−(2
a−1)x−3(4
a−1−2
a−2)=0
ma dwa pierwiastki rożnych znaków
Δ>0
c/a<0
−3(4
a−1−2
a−2)<0
−3(2
2a−2−2
a−2)
(−
∞;0) (1;
∞)
t<0 t>1
2
a>2
0 U 2
a<0 sprzeczne
a>0
a∊(0;
∞)
w odpowiedzi jest ze a∊R
+
czyli jest dobrze ?, deltę tez sprawdziwszy jest ok ,
1 sie 16:57
Aga1.: Nierówność tę można rozwiązać krócej
−3(4a−1−2a−2)<0 //:−3
4a−1−2a−2>0
22(a−1)>2a−2
2a−2>a−2
a>0
a∊R+ to jest to samo co x∊(0,∞)
1 sie 18:52
Patryk: o
1 sie 18:53
Patryk: wyznacz zbiór wartosic funkcji y=25x−10*5x+9 .jak robi sie zadania tego typu ?
1 sie 18:56
Artur z miasta Neptuna:
podstawienie

5
x = t
i masz wielomian drugiego stopnia
1 sie 19:02
Patryk: no dobra i wychodzi me ze <16;∞) a dalej ?
1 sie 19:04
Patryk: −16 znaczy
1 sie 19:06
Aga1.:
t>−16, czyli
5x>−16
1 sie 19:15
Artur z miasta Neptuna:
t=5x ; t>0
t2 − 10t + 9 = (t−9)(t−1)
y(minimum) = y(5) = −20
ZW = <−20;+∞)
koniec zadania
1 sie 19:44
Patryk: masz bląd y(5)=−16 . dzięki
1 sie 20:02
Bogdan:
AC 
Teraz przeczytałem Twoją słuszną uwagę skierowana do mnie. Sam też wytykam innym
takie błędne sformułowania. Oczywiście, że 9 jest większe od 8 o 1, czyli o 12,5%,
Dziękuję
AC i pozdrawiam
2 sie 11:06