logarytmy, ciągi, równania
Patri: Rozwiąż równanie:
t+t2+t3+...=32
gdzie t=log32 (16x1−x)
jeżeli wiesz, że lewwa strona równania jest sumą szeregu geometrycznego
1 sie 14:26
1 sie 14:30
1 sie 14:31
Patri: | | 1 | |
x= |
| − tak jest w odpowiedzi. |
| | 3 | |
Jak dojść do tego wyniku?
Sprawdzając założenia?
Dochodząc do wielomianu?
HELP!
1 sie 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
t+t
2+t
3.... −−−− suma nieskończona ciągu GEOMETRYCZNEGO ... aby taka suma byla skończona to q
= (w tym przypadku) t ∊(−1,1)
podstaw i rozwiąż to równanie
| | 3 | | 16x | | 16x | | 1 | | 16x | |
t = |
| = log32( |
| ) = log(25)( |
| ) = |
| log2( |
| ) |
| | 5 | | 1−x | | 1−x | | 5 | | 1−x | |
czyli:
czyli:
8−8x = 16x
1 sie 14:37
nikt : tak trudno jest podstawić pod wzór ?
1 sie 14:37
Patri: Musi jakiś nikt dopieprzyć, bo by nie było zabawy, nie?
Dzięki Artur za pomoc.
Gdzieś po drodze przekombinowałam.
Zaraz przeanalizuję całość.
1 sie 14:43
Patri: Widzisz Artur, t podstawiłam tutaj na forum, żeby było łatwiej napisać treść zadania.
W zeszycie natomiast liczyłam ze wzoru na sumę szeregu w pełnym zapisie i powychodziły mi
kwiatki typu wielomian stopnia piątego...
OK, dobrze, ze tu znalazłam pomoc.
Dzięki.
1 sie 14:48