MDM
jok: udowodnij, że wyrażenie n
5 − n jest podzielne przez 30
n
5 − n = n(n
4−1)
n
4−1 = (n
2 − 1)(n
2+1)
(n
2 − 1) =( n−1)(n+1)
n
2+1 = n
2 − 4 + 5 = (n − 2)(n+2) + 5
n
5 − n = (n − 2)( n−1)n(n+1)(n+2) + 5
Udowodniłem, że jest tutaj iloczyn 5 kolejnych liczb, ale nei wiem co z tą piątką zrobić

W odpowiedziach jest (n−2)·(n−1)·n·(n+1)·(n+2)+
5(n−1)·n·(n+1)
pogrubionego nie wiem skad się to wzięło ale wiem,że dzieli się przez 6 bo są to 3 kolejne
wyrazy.
1 sie 12:44
b.: ostatnia równość jest niepoprawna, tę piątkę musisz jeszcze pomnożyć przez odpowiednie czynniki
(konkretnie, n oraz n2−1, które wyłączyłeś przed nawias)
...i dostaniesz to co w odpowiedziach
1 sie 12:58
pigor: ... coś "zgubiłeś", więc jeszcze raz :
n
5−n= n(n
4−1)= n(n−1)(n+1)(n
2−4+5)= (n−1)n(n+1)(2−2)(n+2) + 5(n(n−1)(n+1) ...

no i
wszystko gra
1 sie 13:00
nikt : (
n−2)
1 sie 13:02
jok: spoko, dziękuje wszystkim!
1 sie 13:20