równańko :d
zbyszekieliszek: Rozwiąż równanie
−3
3 +x
2−2x=0
proszę o całe zadanie !
potrzebny pilnie wynik
1 sie 12:00
picia:
3
3=27
1 sie 12:03
zbyszekieliszek: ale jak to zostało rozwiazne ?
1 sie 12:08
Kongooooo: −3
3 + x
2 − 2x = 0
x
2 − 2x − 27 = 0
Δ= 4 + 108 = 112
| | 2+√112 | | 2−√112 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2+4√7 | | 2−4√7 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2(1+2√7) | | 2(1−2√7) | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1 = 1 + 2
√7 x
2 = 1 − 2
√7
1 sie 12:15
picia:
czy tam nie mialo byc czasem
−3x3+x
2−2x=0
1 sie 12:20
zbyszekieliszek: czyli dobrze Kongooooo to rozwiązał ?
1 sie 12:40
nikt : pytanie czy ty to dobrze przepisałeś.
1 sie 12:40
zbyszekieliszek: powtarzam je

−3x
3 + x
2 − 2x =0
1 sie 12:48
zbyszekieliszek: o fakt x nie napisalem

wybaczcie Matematycy
1 sie 12:49
nikt : −3x3 + x2 − 2x = 0
3x3 − x2 + 2x = 0
x(3x2 − x + 2) = 0 ⇒ x = 0 v 3x2 − x + 2 = 0
Δ = 1 − 24 = −23 < 0 − brak rozwiązań.
Odp x = 0
1 sie 12:52
picia: znaki sie zgadzaja?
bo rozwiazaniem bedzie tylko 0.
1 sie 12:54
Krzysiek:D: zgadzają na 100000%
1 sie 12:55
pigor: ...
zbyszek , może następny kieliszek zostaw sobie ...

na później
1 sie 12:55
nikt : xD
Nick zapomniał zmienić xD
1 sie 13:03