prawdopodobieństwo
matroz: Prawdopodobieństwo zdania prawa jazdy za każdym podejściem wynosi 0,38. Ile będzie wynosić
prawdopodobieństwo, jeśli osoba ma 3 szanse (podejścia)?
Zadanie zmyślone, zastanawiam się tylko czy wyniesie tyle samo − 0.38 czy więcej, bo w końcu ma
3 podejścia a nie jedno.
1 sie 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to licz.
A −− zda za pierwszym razem
B −− nie zda za pierwszym, ale zda za drugim
C −− nie zda za pierwszym, nie zda za drugim, ale zda za trzecim
P(A)+P(B)+P(C) =

lub z przeciwnego
D − nie zda za pierwszy, drugim i trzecim
1−P(D) =

jak widzisz ... oczywiście wyjdzie wyższe prawdopodobieństwo, niż jakby osoba miała tylko jedna
próbę (co jest logiczne −−− im więcej razy możesz zdawać, tym większe prawdopodobieństwo, że w
końcu Ci się uda).
1 sie 12:20
matroz: Z przeciwnego:
P(D)=0,62
3=0,238328
1−P(D)=0,761672
Raczej zdążę do końca wakacji



Trzymajcie jutro kciuki
1 sie 12:56