Trzy zadanka
Lego: Trzy zadanka, bede wdzieczny za pomoc − poziom latwy

1) Trzywyrazowy ciag geometryczny jest rosnacy. Iloczyn wszystkich wyrazow tego ciagu jest
rowny −8 a iloraz pierwszego wyrazu przec trzeci wyraz wynosi 2
14. Wyznacz ten ciag.
2) Dana jest funkcja wzorem f(x)=3x−5
a) Wyznacz ogolny wyraz ciagu a
n jezeli a
1=f(4), a
2=f(6), a
n=f(2n)
b) Uzasadnij ze ten ciag jest ciagiem arytmetycznym
c) Oblicz sume wyrazow a
50+....a
60
3) Oblicz pole powierzchi trapeza rownoramiennego ktorego przekatna dlugosci "P" tworzy z
dluzsza podstawa kat o mierze α
1 maj 19:53
pazio: pomagam
1 maj 19:56
pazio: 1.
(a, aq, aq
2) geom. ⋀ a≠0 [inaczej iloczyn nie byłby równy jakiekolwiek liczbie]
a*aq*aq
2 = −8
a
3*q
3 = −8
aq = −2
| | −2 | |
dla q = |
| ciąg nie jest rosnący |
| | 3 | |
1 maj 20:05
pazio: 2. tu Ci nie pomogę, bo rachunki mi się nie zgadzają i nie ogarniam o co chodzi
podpowiedź c) S60 − S49
1 maj 20:09
pazio: 2. tu Ci nie pomogę, bo rachunki mi się nie zgadzają i nie ogarniam o co chodzi
podpowiedź c) S60 − S49
1 maj 20:10
pazio:

3.
podstawy trapezu: a,b ⋀ a,b>0
| | a−b | | a+b | |
druga przyprostokątna: a − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
twierdzenie Pitagorasa w tym samym trójkącie
(a+b)
2 = 4p
2*cos
2α
a+b = 2p*cosα
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *h*(a+b) = |
| *p*sinα*2p*cosα = p2*sinα*cosα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
możesz jeszcze zwinąć do postaci: |
| *p2*sin2α |
| | 2 | |
1 maj 20:21
Jacek Karaśkiewicz:
Drugie zadanie jest nie w porządku.
Jeśli an = f(2n), to w szczególności a2 = f(4) = 7, ale ma być
a2 = f(6) = 13, więc jest źle. Może niepoprawnie przepisałeś treść?
1 maj 21:03
Lego: tak jest a
3=f(6) i dalej mi nie bardzo wychodzi z ta suma ciagu
1 maj 22:40
Jacek Karaśkiewicz:
Ten ciąg jest źle zdefiniowany (tzn. w tej postaci nie jest to poprawny ciąg).
Być może powinno być tak: a
1 = f(2), a
2 = f(4), ..., a
n = f(2n).
Wtedy byłoby ok i rzeczywiście ciąg byłby arytmetyczny.
A co do sumy a
50 + ... + a
60 to mielibyśmy tak (gdyby ten ciąg wyglądał tak jak
napisałem):
r = a
n − a
n − 1 = f(2n) − f(2n − 2) = 6n − 5 − 6n + 11 = 6
a
1 = f(2) = 1
| | 2 ⋅ 1 + 59 ⋅ 6 | |
S60 = |
| ⋅ 60 = 10680 |
| | 2 | |
| | 2 ⋅ 1 + 48 ⋅ 6 | |
S49 = |
| ⋅ 49 = 7105 |
| | 2 | |
a
50 + ... + a
60 = S
60 − S
49 = 3575
1 maj 22:54
Lego: moge wiedziec jak rozpisales ten r? skan zaraz po f(2n)− f(2n−2) = 6n −5 −6n +11 ?
2 maj 10:16
Jacek Karaśkiewicz:
Jeżeli ciąg jest arytmetyczny, to definiujemy różnicę ciągu arytmetycznego jako różnicę
między dwoma kolejnymi wyrazami (jest to wartość stała dla c. arytmetycznego).
Czyli np. r = an − an − 1
an = f(2n) = 3 * (2n) − 5 = 6n − 5
an − 1 = f(2(n − 1)) = f(2n − 2) = 3 * (2n − 2) − 5 = 6n − 11
an − an − 1 = 6n − 5 − (6n − 11) = −5 + 11 = 6 = r
2 maj 10:37