pytanie
Krzysiek :D: czy jest możliwość dodania kilku zadań i o rozwiązanie ich w całości ?
pozdrawiam Krzychu
1 sie 11:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
możliwość jest ... natomiast pytanie brzmi −−− czy Ciebie interesuje tylko i wyłącznie
całkowicie rozwiazane zadania ... czy może chcesz jedynie naprowadzenie (lub częściowo
rozwiązane zadania), abyś nauczył się procedury − sposobu podejścia do problemu
1 sie 11:26
Krzysiek :D: tak interesuje mnie tylko i wyłącznie całkowite rozwiązanie zadania
1 sie 11:42
Krzysiek :D: będę wdzięczny bardzoooo!
1 sie 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wrzucaj ... pewnie ktoś rozwiąże ... ale nie zdziw się, jeśli ktoś nie doprowadzi
przekształceń do samego końca pisząc '...' lub 'a teraz dokończ sam'
1 sie 11:43
Krzysiek :D: więc pisze

1) Znajdź miejsce zerowe podanej funkcji (jeśli istnieją) :
a)y= (x−2) (x+3)
b) y = −2x
2 + 5x −2
2) Narysuj wykres funkcji y = (x−1 )
2 + 2
3) Znajdź współrzędne wierzchołka paraboli y = x
2 − 14x+49 i zapisz jej wzór w postaci
kanonicznej. Znajdź współrzędne punktu przecięcia wykresu osią oy i narysuj ten wykres.
Proszę bardzo o calkowite rozwiązanie
1 sie 11:54
Saizou : 1)
a) jest to wzór funkcji kwadratowej zapisanej w postaci iloczynowej y=(x−x
1)(x−x
2), zatem
miejscami zerowymi tej funkcji są x
1=2 i x
2=−3
b) licząc Δ możemy to obliczyć
Δ=25−16=9
√Δ=3
1 sie 11:59
Saizou :

2) rysujemy wykres funkcji x
2, następnie przesuwamy go o 1 jednostkę w prawo i o 2 jednostki w
górę
1 sie 12:03
Krzysiek:D: Saizou dziękuję Ci bardzo

a z 3 poradzi sobie ktoś
1 sie 12:11
Saizou : współrzędne wierzchołka paraboli to:
Δ=196−169=0
zatem wzór funkcji w postaci kanonicznej to:
y=(x−7)
2
punkt przecięcia z osią Y:
y=(x−7)
2=49
a rysunek za chwilę wrzucę
1 sie 12:13
Krzysiek:D: jesteś wielki

mogę dodawać jeszcze zadania ?
czy już na dziś Ci wystarczy ?
1 sie 12:17
Saizou : a wrzuć jak będę umiał to pomogę
1 sie 12:18
Saizou : wykres mi się nie chce wczytać
1 sie 12:20
Krzysiek:D: bedzię bez wykresu
1 sie 12:28
Krzysiek:D: 1) Rozwiąż nierówność
a) 3x2 > bądź równe 27
b) x2 +6x +9 >0
2) Rozłóż na czynniki pierwsze:
a) W (x) 9x2 −64
b) W (x) 5x3 − 3x2 20x+12
3) Rozwiąż równanie:
x3 −x2 + 2x = 0
1 sie 12:31
Saizou : a)3x2>27
x2>9
lxl>3
x>3 lub x<−3
x∊(−∞:−3)U(3:+∞)
b)
x2+6x+9>0
(x+3)2>0 zrób rysunek pomocniczy
x∊R\{−3}
1 sie 12:35
picia:
w 2) brakuje = i w b) cos chyba nie tak
1 sie 12:36
Saizou : 2)
a) korzystam ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
(9x2−64)=(3x−8)(3x+8)
b) grupowaniem tyk
5x3−20x−3x2+12=5x(x2−4)−3(x2−4)=(x2−4)(5x−3)=(x+2)(x−2)(5x−3)
1 sie 12:40
Saizou : 3)
x(x2−x+2)=0
x=0 x2−x+2=0
Δ=1−8=−7 brak miejsc zerowych
1 sie 12:43
Krzysiek :D: przepraszam w b się pomyliłem

w(x) = 5x
3 − 3 x
2 − 20x +12
1 sie 12:43
Krzysiek :D: teraz da się to b zrobić ?
1 sie 12:46
Saizou : przecież już napisałem rozwiązanie
1 sie 12:48
jok: podpowiedz:" łączysz" 3 i 12 z 5 i 20
1 sie 12:49
jok: a ja nie zauwazylem saizou rozwiązania, sorry za plagiat
1 sie 12:50
Krzysiek:D: jeszcze jedno, bo mam ich dużo a nie chce WAS zamęczać

( chyba że chcecie

Wyznacz współczynnik k, tak aby wskazane wielomiany były równe ;
f(x)= x
3 − 2x
2 +3x −k
g(x) = ( x−2)(x
2+3 )
1 sie 12:51
nikt : k = 6
1 sie 12:54
Krzysiek:D: skąd wiadomo,że 6

prosiłem że w miarę możliwości proszę o całe rozwiązanie .
1 sie 12:57
Saizou : G(x)=x3+3x−2x2−6=x3−2x2+3x−6
zatem przyrównując współczynniki k=6
1 sie 12:58
nikt : g(x) = x3 − 2x2 + 3x − 6
f(x) = x3 − 2x2 + 3x − k
sprawdzamy współczynniki przty odpowiednich potęgach :
1 = 1
−2 = −2
3 = 3
−6 = −k ⇒ k = 6
1 sie 12:59
Krzysiek:D: dzieki Wam bardzooooo

jestescie wspaniali
1 sie 13:09
b.: > Krzysiek :D: tak interesuje mnie tylko i wyłącznie całkowite rozwiązanie zadania
Gratulacje Saizou, rozwiązałeś za kogoś zadanie domowe (lub coś podobnego). Możesz być z siebie
dumny.
1 sie 20:04
Krzysiek:D: niech będzie bo jest świetny
1 sie 20:05
b.: Zgadza się, jest świetny i wspaniały.
1 sie 20:07
Krzysiek:D: nie wszyscy rozumieją matematykę tak jak on
1 sie 20:08
Saizou : Panie
b. mnie to sprawiło przyjemność a że są wakacje to mało kto ma zadania domowe, a to
było dobre powtórzenie wiadomości, a nuż komuś się to mogło przydać, a mi zabiło czas, który
spędzam bezproduktywnie w domu
1 sie 20:08
Krzysiek:D: Saizou jutro Ci podeśle parę zadań ( chyba,że uda mi się je rozwiązać ) !
Jesteś WIELKI !
1 sie 20:11
Saizou : wielcy na tym forum to między innymi Eta, Mila, Basia, rumpek, nikt,
Artur z miasta Neptuna, Trivial, Gustlik. Ja co najwyżej jestem zwykłym
szarakiem na tym forum
1 sie 20:13
b.: no to może Krzysiek Ci objaśni, po co potrzebne mu są rozwiązania tych zadań...
1 sie 20:14
Eta:
1 sie 20:15
Krzysiek:D: Dla mnie WIELKI bo zadania są dosłownie za parę minut gotowe

z objaśnieniem i wiem gdzie sam robię błąd , krok po kroku
1 sie 20:15
Krzysiek:D: b. a po co Ci wiedzieć na co są mi potrzebne te zadania ?
1 sie 20:27
Saizou : bo pan be kropka chce udowodnić że miał rację i że jestem łatwo wierny i głupi, że za
kogoś lekcje robię
1 sie 20:29
b.: jak dla mnie w takiej sytuacji normalnym postępowaniem jest, że piszesz zadanie i swoje
rozwiązanie z prośbą o jego poprawienie (znalezienie błędu)
jak ktoś rozwiązał sam zadanie i chce znaleźć błąd, to raczej nie prosi o ,,tylko i wyłącznie
całkowite rozwiązanie zadania'' −− jest np. spora szansa, że ,,pomagający'' rozwiąże zadanie
inaczej (korzystając z innych wzorów, własności, itp.) i pytający nadal nie będzie wiedział,
gdzie był błąd
proponuję więc Krzyśku pisanie swoich błędnych rozwiązań, a po paru minutach ktoś pokaże Ci, co
należy poprawić
1 sie 20:31
b.: może nie zadanie domowe, tylko np. pracę poprawkową czy coś w tym rodzaju
1 sie 20:31
Krzysiek:D: Nie jesteś ani głupi ani łatwowierny

jesli nie dałbym rady rozwiazac kilku zadan jutro to mogę je tu Tobie podesłać?
1 sie 20:32
Krzysiek:D: pytam, bo znów ktoś może pomyśleć ze Cię wykorzystuje
1 sie 20:34
Saizou : tak, ale dla świętego spokoju (mojego i swojego) lepiej wstawiaj również swoje próby
rozwiązania
1 sie 20:36
Krzysiek:D: dobra

w takim razie w razie potrzeby odezwę się jutro
1 sie 20:37
b.: tu nie chodzi o to, czy mam rację czy nie (w tym przypadku), może i nie, tylko o to, żeby
komuś, kto na pytanie takie jak zadał Artur z miasta Neptuna w swoim pierwszym poście
odpowiada, że zależy mu na całkowitym rozwiązaniu zadania (a nie ,,nauczenia się procedury −
sposobu podejścia do problemu''), nie pisać ot tak kompletnych rozwiązań, a tylko (mimo
prośby) rozwiązywać zadanie częściowo, dawać wskazówki, naprowadzać, dawać linki do
analogicznych zadań z innymi danymi itp. ale NIE PISAĆ GOTOWYCH ROZWIĄZAŃ
1 sie 20:57
Mila: Krzysiu Argumenty b.: są logiczne, chętnie rozwiążemy Ci Krzysiu zadania, ale
lepiej umieszczaj z błędami albo początek, to poprawimy błędy, zadawaj pytania o dalszy ciąg
rozwiązania.
Czasem umieścimy całe rozwiązanie, gdy będziesz na niewłaściwej ścieżce do wiedzy.
Wtedy więcej się nauczysz.
1 sie 22:54
pigor: ...niestety, a ja nie mam czasu i ochoty na naprowadzanie do rozwiązania, krótko mówiąc na
naukę tu i teraz kogoś matematyki i nikt (...

nie mam ciebie na myśli
nikt ) nie
będzie uczył mnie dydaktyki (olewam ją i jego nauki przykład − skądinąd sympatyczny pan
G ... ) , bo i tak będę pisał swoj "gotowce" mniej lub bardziej udane i niech delikwent
wyciąga z nich swoje wnioski

i tyle . ... : pozdrawiam .
1 sie 23:41
b.: > ja nie mam czasu i ochoty na naprowadzanie do rozwiązania
akurat w najprostszej wersji naprowadzenie do rozwiązania zajmuje mniej czasu niż napisanie
całego gotowca −− po prostu piszesz swojego gotowca nie do końca, zostawiając coś do
policzenia
(nie musisz potem sprawdzać, czy osoba pytająca dokończyła Twoje rozwiązanie, w razie potrzeby
na pewno zareaguje inny pomagający)
a jeśli zadanie jest standardowe, można szybko znaleźć analogiczne rozwiązane na
matematyka.pisz.pl i dać link
ani do pierwszego, ani do drugiego nie potrzeba żadnych umiejętności dydaktycznych
2 sie 00:17
Eta:
Przekazuję Panom ........ po

Pozdrawiam
2 sie 00:22
b.: o już teraz po dwa

dziękuję i pozdrawiam
2 sie 00:25
pigor: ... dzięki
Eta no i dzięki
b , bo przecież fajnie jest różnić się pięknie . ...

pozdrawiam i życzę dobra noc (ta spacja ma tam być ) . ...
2 sie 00:38