funkcja kwadratoa
zosia co ma poprawkę ;(: największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji. Zapisz wzór funkcji f w postaci ogolnej.
1 sie 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to funkcja kwadratowa ... czyli ma postać y = ax
2 + bx + c
... lub w innej formie y = a*(x−x
1)*(x−x
2) ... gdzie x
1,x
2 są miejscami zerowymi funkcji
krok 1:
skoro NAJWIĘKSZA wartość to jakaś konkretna liczba to:
a<0

krok 2:
skoro miejsca zerowe funkcji to 0 i 6, więc
y=a*(x−0)(x−6) = a*x*(x−6) = ax
2 − 6ax
krok 3:
wzór na współrzędną y
w wierzchołka paraboli dany jest wzorem:
gdzie Δ = b
2 − 4ac = (−6a)
2 − 4*a*0 = 36a
2
czyli:
z zadania wiesz, że y
w = 9
czyli 9= −9a ⇒ a=−1
co się zgadza z uwagą z kroku1.
Odpowiedź: funkcja jest postaci y = −x*(x−6)
1 sie 11:12
zosia co ma poprawkę ;(: dziękuje Ci bardzo za całą odpowiedź na zadanie Arturze!
1 sie 11:17
___std_call___:

Rysunek koślawy ale od razu wydać, że jeśli f.kwadratowa ma dwa miejsca zerowe to pomiędzy nimi
na wykresie leży wierzchołek. Zb. wartości funkcji to oś OY stąd największa wartość to
największy Y = 9 − to oznacza, że a < 0. Miejsca zerowe to 0 i 6. Wierzchołek leży pośrodku
miejsc zerowych czyli x
wierzchołka to?
Z tego masz takie równania:
f(x
wierzchołka) = 9
f(0), f(6) = 0
| | −b | |
oraz xw = |
| gdzie wzór ogólny f.k = ax2 + bx + c. |
| | 2a | |
1 sie 11:45
pigor: ... lub , z warunków zadania :
f(x)=ax(x−6) i x
w=
12(0+6)=3 i
f(3)=9 ⇒ a*3(3−6)=9 ⇒ −3a=3 ⇒
a=−1,
to
f(x)= −x(x−6) ⇔
f(x)= −x2+6x − szukany
wzór funkcji f w postaci ogólnej .
1 sie 12:50
Aga1.: Lub wystartować od postaci kanonicznej
y=a(x−p)
2+q
Miejsca zerowe
| | x1+x2 | | 0+6 | |
x1=0, x2=6, to p= |
| = |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
Największa wartość, czyli q=9.
Do wykresu należy punkt (x
1,0)=(0,0)
y=a(x−3)
2+9
0=a(0−3)
2+9
0=9a+9
a=−1
y=−1(x−3)
2+9 −−−postać kanoniczna
y=−(x
2−6x+9)+9
y=−x
2+6x −−postać ogólna
1 sie 19:06
Gustlik: największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji. Zapisz wzór funkcji f w postaci ogolnej.
Najprościej tak:
q=9
x
1=0
x
2=6
Przedstawiam funkcję w postaci iloczynowej:
y=ax(x−6)
Korzystam z q=f(p)
9=a*3(3−6)
9=a*(−9)
a=−1
y=−x(x−6)
Odp: y=−x
2+6x
4 sie 13:11
pigor: ... po prostu wytłumaczyłeś . ...

na swój sposób . ...

mój sposób

, a ja nie lubię
tłumaczyć "gotowca" ... i tyle . ...

pozdrawiam
4 sie 13:23