wielomiany
123student: Wartość wielomianu W(x) = −x + x3 dla x = −2 wynosi:
a)10
b) −10
c) 6
d) −6
1 sie 10:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiasz '−2' zamiast 'x'
czyli −(−2) + (−2)
3 = ....
1 sie 10:32
123student: wynik będzie 10 ?
1 sie 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
mam nadzieję, że to pytanie jest sarkastyczne:
−(−2) + (−2)
3 = +2 + (−2)*(−2)*(−2) = 2 − 8 = −6
pomagasz bratu
1 sie 10:58
123student: tak,tyle że ja na studiach humanistycznych i matematyka była wieki temu , a zadań jest mnóstwo

ile wiem to robię a z resztą po prostu nie daję rady i piszę to WAS...
1 sie 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
123student −−− z całym szacunkiem ... ale studia humanistyczne nie zwalniają Ciebie z
posiadania chociaż podstaw zdolności matematycznych ... to co ... to jak kasjerka w sklepie
wyda Ci źle resztę to też nie zauważysz, bo nie będziesz potrafił policzyć różnicy

Nie wspominam już o kwestii oprocentowania w bankach (lokaty bądź kredyty).
Idąc Twoim tokiem rozumowania −−− studia 'ścisłe' powinny zwalniać mnie ze znajomości okresów
literackich ... albo co lepsze −−− zasad ortografii
1 sie 11:29
123student: dzięki za odpowiedź w tym zadaniu, i na pewno mnie tu już nie zobaczycie ...
powodzenia w dalszych zadaniach..
1 sie 11:32