pierwiastek pod pierwiastkiem
assasaa: pierwiastek pod pierwiastkiem 7+4√3
mógłby ktoś rozwiązac to zadanie krok po kroku?
31 lip 22:48
nikt : √7 + 4√3
7 + 4√3 = 4 + 4√3 + 3 = 22 + 2 * 2 * √3 + √32 =
(2 + √3)2
√(2 + √3)2 = |2+√3| = 2 + √3
31 lip 22:54
Mila: skorzystamy z wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
2ab=4√3
ab=2√3
Przewiduję,że:
a=2, b=√3
(2+√3)2=4+4√3+3=7+4√3
zatem:
√7+√3=√(2+√3)2=2+√3
31 lip 22:55
assasaa: nikt dzięki, Mila stokrotne dzięki

już zrozumiałam, pozdrawiam.
31 lip 23:23
Mila:
1 sie 00:51
zuza: √√17−1*√√17+1
3 paź 15:21
Janek191:
√ √17 − 1 * √√17 + 1 = √ ( √17 − 1)*( √17 + 1} =
= √ ( √17)2 − 12 = √17 − 1 = √16 = 4
3 paź 16:25
Janek191:
√ √17 − 1 * √√17 + 1 = √ ( √17 − 1)*( √17 + 1} =
= √ ( √17)2 − 12 = √17 − 1 = √16 = 4
3 paź 16:25