Zadanie tekstowe
Magda: Latwe zadanie tekstowy pomozcie

Telewizor kosztowal 3000zl. Po dwukrotnej obnizce ceny o ten sam procent telewizor kosztuje
obecnie 1920zl. Oblicz o ile procen obnizono dwukrotnie cene tego telewizora.
Mam_Las: Inna metoda z zastosowaniem układu równań:
x − procent o jaki obniżano cenę
y − cena po pierwszej obniżce
x∊(0,1)
3000 − 3000x = y
y − (3000 − 3000x)x = 1920
3000 − 3000x = y
3000 − 3000x − 3000 + 3000x
2 − 1920 = 0
3000 − 3000x = y
3000x
2 − 6000x + 1080 = 0 / : 120
3000 − 3000x = y
25x
2 − 50 + 9 = 0
△ = 2500 − 900 = 1600
√△ = 40
| | 50 + 40 | | 90 | |
x1 = |
| = |
| = 1,8 ∉ (0,1) |
| | 50 | | 50 | |
| | 50 − 40 | | 10 | |
x2 = |
| = |
| = 0,2 |
| | 50 | | 50 | |
Na tym etapie mamy gotową odpowiedź, że cenę telewizora obniżano o 20%.
Sprawdzenie:
3000 − 3000x = y
y − (3000 − 3000x)x = 1920
3000 − 3000 * 0,2 = y
y − (3000 − 600)0,2 = 1920
3000 − 600 = 2400
2400 − 480 = 1920 => 1920 = 1920