Punkt skupienia
Sad: Witam.
Mam problem. Mianowicie nie rozumiem definicji punktu skupienia. Jest też mało informacji o nim
w internecie. Mógłby mi jakiś pasjonat matematyki wytłumaczyć łopatologicznie co to jest? Znam
definicje metryki przestrzennej i zatrzymałem się na punkcie skupienia bo tego nie rozumiem.
31 lip 18:12
Yoyo: dołączam się przy okazji
31 lip 18:51
Artur z miasta Neptuna:
punkt skupienia? Ale w odniesieniu do czego?
Funkcji? A może zbiorów?
31 lip 19:03
31 lip 19:07
Artur z miasta Neptuna:
punkt skupienia −−−− łopatologicznie
jeżeli znajdziesz taki podciąg ciągu (lub ciąg ze zbioru), który będzie dążył do granicy G ...
to punkt G jest punktem skupienia.
Jedyne założenie −−− ciąg (czy też podciąg) nie może mieć jednakowych wyrazów (nie może być to
ciąg stały)
31 lip 19:15
Sad: zbiorow
31 lip 19:39
Sad: a jak to wytumaczyc na zbiorach i jak okreslic kiedy taki zbior jest domkniety lub otwarty?
31 lip 20:29
nikt : z tego co napisał Artur :
punkt skupienia jest to zbiór złożony z granic podciągów
31 lip 22:52
Sad: hmmmm....co to jest podciąg? i skąd się wziął podciąg kiedy mówilem że podchodzę do tego od
strony przestrzeni metrycznej ?

znam conajwyzej pojęcie kuli. Zdąrze przerobić to na
studiach teraz potrzebuje tego żeby przejsc do przestrzeni euklidesowej
31 lip 23:00
nikt : Granice ciągów już potrafisz liczyć ?
31 lip 23:02
Vizer: Hello everyone. Widzę, że ciężko się Wam z matmą rozstać, nawet na wakacjach katujecie
zadanka
31 lip 23:06
Vizer: Ale jemu nikt chodzi o pojęcie w przestrzeni metrycznej, czyli o zbiory, a nie o ciągi.
31 lip 23:10
nikt : Hmm takiego nie znam jeszcze
31 lip 23:12
Mila: Jutro napiszę, podam przykład.
1 sie 00:51
Sad: dzieki Mila

w takim razie czekam
1 sie 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
Vizer −−− a w innych przestrzeniach metrycznych ciągów nie ma

Tylko w euklidesowej

Sad
zbiór domknięty, gdy:
∀
n x
n∊D ⋀ lim x
n=g ⇒ g∊D
zbiór otwarty? to taki, którego dopełnieniem jest zbiór domknięty.
Lub:
zbiór otwarty:
(nie jestem pewien czy tak to dokładnie wyglądało)
∀
x∊D ∃
r>0 ∀
y∊K(x,r) y∊D
gdzie K(x,r) −−− kula o środku w punkcie 'x' i promieniu 'r'
kula to pojęcie bardzo względne, o czym się przekonasz przy rozpatrywaniu różnych metryk
zbiór domknięty? to taki, którego dopełnieniem jest zbiór otwarty.
1 sie 12:10
Sad: Zauwazylem ze kule nie interpretuje sie doslownie, jest to jakis model o srodku i odcinkach
rownie odleglych od srodka ? jak mam rozumiec punkt skupienia s zbioru X i dowolny obszar
zawierajacypunkty zbioru E nie bedace punktami s'. wiesz o co mi chodzi?
1 sie 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
za pomocą kuli można by było wyjaśnić punkt skupienia jako:
Jeżeli:
∀r>0 ∃x∊X ⋀ x≠y x∊K(y,r)
to 'y' jest (jednym z) punktem skupienia zbioru X
1 sie 14:44
Mila:

Punkt x
0 jest punktem skupienia zbioru A⊂R ( R − przestrzeń metryczna) gdy dla
każdego δ>0 przedział (x
0−δ, x
0+δ) zawiera punkty zbioru A różne od x
0.
Niech A=<0,1)∪{2}
(czyli swoimi słowami, każde otoczenie punktu x
0 zawiera punkty zbioru A i te punkty są różne
od x
0)
Punkt 2 nie jest punktem skupienia zbioru A ponieważ np. dla δ=0,5 przedział B=(2−0,5;2+0,5)
nie zawiera żadnego punktu różnego od 2 ze zbioru A.
(A\{2})∩B=Φ
<0,1> jest zbiorem wszystkich punktów skupienia zbioru A.
( punkt skupienia zbioru nie musi być elementem tego zbioru).
1 sie 15:57
Sad: wielkie dzieki

dorwalem podrecznik Franciszka Leji i przyswoje sobie ta cala teorie a reszta
na topologii
1 sie 19:50
b.: albo ogólniej, x jest punktem skupienia zbioru A, jeśli x należy do domknięcia zbioru A \ { x }
1 sie 19:54
Sad : Co to znaczy domknięcie zbioru ?
1 sie 21:16
Mila: Tak, wykłady i ćwiczenia z topologii rozjaśnią Ci te problemy i rozwiniesz abstrakcyjne
myślenie.
Teraz możesz poszukać w internecie materiałów na temat kuli w różnych metrykach.
1 sie 21:56
Artur z miasta Neptuna:
domknięcie zbioru A = najmniejszy (w sensie inkluzji) domknięty zbiór zawierający zbiór A
np.:
domknięciem (−1,1) będzie <−1,1>
domknięciem <−1,1) będzie <−1,1>
domknięciem <−1,1> będzie <−1,1>
'b' ciekawe spostrzeżenie (chyba nie spotkałem się z nim wcześniej) ... ale chyba trochę
niepraktyczne ... zwłaszcza gdy masz wyznaczyć punkty skupienia

(bo i tak wtedy korzystać
będziesz z pozostałych dwóch metod, zapewne z granicy ciągów)
Sad −−− punkty skupienia wykazujesz za pomocą jednej z dwóch metod:
1) granica ciągów (lub też podciągów)
2) kul (na prostej kulę Mila zaprezentowała)
1 sie 22:00
Artur z miasta Neptuna:
Sad ... fajnie by było jakbyś gdzieś znalazł stronkę z narysowanymi 'kulami' w różnych
metrykach

.
Kiedyś się 'bawiliśmy' w tworzenie różnych metryk ... kolega tak nakombinował, że przy
odpowiednim ustawieniu środka kuli i promienia wychodziła wiśnia z ogonkiem, a po
przeniesieniu kuli w stronę osi OX 'kula' zmieniała kształt na gruszkę (bez ogonka)

.
1 sie 22:03
Mila: Artur po takich kombinacjach jedna z moich koleżanek zrezygnowała ze studiów, bo stwierdziła ,
że nie będzie tracić czasu na to, aby jej ktoś wmawiał, że kwadrat jest kulą.
1 sie 22:09
Sad :

Tak sobie teraz myślę... Twierdzenie które zaprezentował b. Jest błędne bo punkt skupienia
zbioru E może być poza zbiorem E. Np. (rys.) a z tego wynika że jest poza domknięciem tego
zbioru
1 sie 22:25
Artur z miasta Neptuna:
Sad .... podejrzewam, że u Ciebie kropka robi za punkt skupienia (x). A kwadrat jest zbiorem E.
W takim razie zbiór E\{x} = E ... dopełnienie zbioru E to zbiór E ... x∉E ... czyli x NIE JEST
punktem skupienia.
Sad ... przeanalizuj to spostrzeżenie w 1 wymiarze (na R) dla odcinka (−1,1) ... dla punktów
x1=−1, x2=0, x3=1 i x4=2
1 sie 22:40
Artur z miasta Neptuna:
Co więcej ... w ten sposób możesz udowodnić, np.:
A={{1},{2},{3}}
nie posiada punktów skupienia
niech x=1
A\{1} = {{2},{3}}
dopełnieniem tego zbioru jest {{2},{3}} ... czyli x nie należy do dopełnienia ... więc nie jest
punktem skupienia ... identycznie dla pozostałych punktów.
W ten sposób zauważyłeś, że zbiór skończonej ilości punktów izolowanych nie posiada punktu
skupienia.
1 sie 22:55
Sad: Czyli jeśli dobrze rozumiem punkt skupiony s zbioru N leży w tym zbiorze LUB na infimum LUB na
supremum
2 sie 00:12
Sad: hmmm.. supremum lub infimum pojedynczego przedziału. Bo dla np. (2;8>∪(13;20) mamy punkt
skupienia s <2;8>∪<13;20>
2 sie 00:23
Mila: Już się nie włączam do dyskusji, zostaw to na zajęcia topologii.
Dobranoc.
2 sie 00:42
Sad: To przynajmniej napiszcie czy dobrze mysle
2 sie 00:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... dobrze myślisz. Przy zbiorach odcinków.
Co jednak jest punktem skupienia dla zbioru punktów:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
D={1, |
| , |
| , |
| , ... }  tutaj sup D = D .... a punkt skupienia będzie leżał |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
poza tym obszarem
2 sie 08:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak tak ... straszną głupotę strzeliłem ... wiem wiem
2 sie 08:37
Sad : Supremum = 1 lecz nie jest to punkt skupienia zbioru. Żaden zbiór pojedynczych punktów nie ma
punktu skupienia? Mam jeszcze dwa pytania po których dam wam już spokój. Franciszek Lea pisze:
1."Skończony zbiór punktów przestrzeni metrycznej nie ma punktów skupienia." jak to
wytłumaczyć? Może ją nie rozumiem co to znaczy skończony zbiór ale zbiór (3;4>. Ma punkt
skupienia
2."Zbiór punktów E (znak zawierania) X nazywamy otwartym gdy każdy jego punkt a należy do E
wraz z pewnym swym otoczeniem" wyjaśni to ktoś? Byłbym wdzięczny i dał wam spokój
2 sie 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
wpis z 2sie 08:09 ... punktem skupienia zbioru D będzie oczywiście punkt '0' (który nie należy
do zbioru D, ale należy do su
√D)
1) patrz mój wpis z 1 sie 22:55

dokładnie tego się tyczył
2) innymi słowy:
∀
a∊E ∃
r>0 ∀
b∊K(a,r) b∊E
lub inaczej:
∀
a∊E ∃
r>0 b∊K(a,r) ⇒ b∊E
a więc wyjaśniasz poprzez kulę −−− w końcu kula prezentuje 'otoczenie' (o odległości r) punktu
a
2 sie 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciąg dalszy do 1)
skończony zbiór PUNKTÓW = zbiór posiadający skończoną liczbę punktów
odcinek (3,4> ∼ R ... czyli jest nieprzeliczalny a więc tym bardziej nie jest to skończony
zbiór punktów.
2 sie 14:55