matematykaszkolna.pl
Punkt skupienia Sad: Witam. Mam problem. Mianowicie nie rozumiem definicji punktu skupienia. Jest też mało informacji o nim w internecie. Mógłby mi jakiś pasjonat matematyki wytłumaczyć łopatologicznie co to jest? Znam definicje metryki przestrzennej i zatrzymałem się na punkcie skupienia bo tego nie rozumiem.
31 lip 18:12
Yoyo: dołączam się przy okazji
31 lip 18:51
Artur z miasta Neptuna: punkt skupienia? Ale w odniesieniu do czego? Funkcji? A może zbiorów?
31 lip 19:03
31 lip 19:07
Artur z miasta Neptuna: punkt skupienia −−−− łopatologicznie jeżeli znajdziesz taki podciąg ciągu (lub ciąg ze zbioru), który będzie dążył do granicy G ... to punkt G jest punktem skupienia. Jedyne założenie −−− ciąg (czy też podciąg) nie może mieć jednakowych wyrazów (nie może być to ciąg stały)
31 lip 19:15
Sad: zbiorow
31 lip 19:39
Sad: a jak to wytumaczyc na zbiorach i jak okreslic kiedy taki zbior jest domkniety lub otwarty?
31 lip 20:29
nikt : z tego co napisał Artur : punkt skupienia jest to zbiór złożony z granic podciągów
31 lip 22:52
Sad: hmmmm....co to jest podciąg? i skąd się wziął podciąg kiedy mówilem że podchodzę do tego od strony przestrzeni metrycznej ? znam conajwyzej pojęcie kuli. Zdąrze przerobić to na studiach teraz potrzebuje tego żeby przejsc do przestrzeni euklidesowej
31 lip 23:00
nikt : Granice ciągów już potrafisz liczyć ?
31 lip 23:02
Vizer: Hello everyone. Widzę, że ciężko się Wam z matmą rozstać, nawet na wakacjach katujecie zadankaemotka
31 lip 23:06
Vizer: Ale jemu nikt chodzi o pojęcie w przestrzeni metrycznej, czyli o zbiory, a nie o ciągi.
31 lip 23:10
nikt : Hmm takiego nie znam jeszczeemotka
31 lip 23:12
Mila: Jutro napiszę, podam przykład.
1 sie 00:51
Sad: dzieki Mila emotka w takim razie czekam
1 sie 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna: Vizer −−− a w innych przestrzeniach metrycznych ciągów nie ma Tylko w euklidesowej Sad zbiór domknięty, gdy: ∀n xn∊D ⋀ lim xn=g ⇒ g∊D zbiór otwarty? to taki, którego dopełnieniem jest zbiór domknięty. Lub: zbiór otwarty: (nie jestem pewien czy tak to dokładnie wyglądało) ∀x∊Dr>0y∊K(x,r) y∊D gdzie K(x,r) −−− kula o środku w punkcie 'x' i promieniu 'r' kula to pojęcie bardzo względne, o czym się przekonasz przy rozpatrywaniu różnych metryk zbiór domknięty? to taki, którego dopełnieniem jest zbiór otwarty.
1 sie 12:10
Sad: Zauwazylem ze kule nie interpretuje sie doslownie, jest to jakis model o srodku i odcinkach rownie odleglych od srodka ? jak mam rozumiec punkt skupienia s zbioru X i dowolny obszar zawierajacypunkty zbioru E nie bedace punktami s'. wiesz o co mi chodzi?
1 sie 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna: za pomocą kuli można by było wyjaśnić punkt skupienia jako: Jeżeli: ∀r>0x∊X ⋀ x≠y x∊K(y,r) to 'y' jest (jednym z) punktem skupienia zbioru X
1 sie 14:44
Mila: rysunekPunkt x0 jest punktem skupienia zbioru A⊂R ( R − przestrzeń metryczna) gdy dla każdego δ>0 przedział (x0−δ, x0+δ) zawiera punkty zbioru A różne od x0. Niech A=<0,1)∪{2} (czyli swoimi słowami, każde otoczenie punktu x0 zawiera punkty zbioru A i te punkty są różne od x0) Punkt 2 nie jest punktem skupienia zbioru A ponieważ np. dla δ=0,5 przedział B=(2−0,5;2+0,5) nie zawiera żadnego punktu różnego od 2 ze zbioru A. (A\{2})∩B=Φ <0,1> jest zbiorem wszystkich punktów skupienia zbioru A. ( punkt skupienia zbioru nie musi być elementem tego zbioru).
1 sie 15:57
Sad: wielkie dzieki emotka dorwalem podrecznik Franciszka Leji i przyswoje sobie ta cala teorie a reszta na topologii emotka
1 sie 19:50
b.: albo ogólniej, x jest punktem skupienia zbioru A, jeśli x należy do domknięcia zbioru A \ { x }
1 sie 19:54
Sad : Co to znaczy domknięcie zbioru ?
1 sie 21:16
Mila: Tak, wykłady i ćwiczenia z topologii rozjaśnią Ci te problemy i rozwiniesz abstrakcyjne myślenie. Teraz możesz poszukać w internecie materiałów na temat kuli w różnych metrykach.
1 sie 21:56
Artur z miasta Neptuna: domknięcie zbioru A = najmniejszy (w sensie inkluzji) domknięty zbiór zawierający zbiór A np.: domknięciem (−1,1) będzie <−1,1> domknięciem <−1,1) będzie <−1,1> domknięciem <−1,1> będzie <−1,1> 'b' ciekawe spostrzeżenie (chyba nie spotkałem się z nim wcześniej) ... ale chyba trochę niepraktyczne ... zwłaszcza gdy masz wyznaczyć punkty skupienia emotka (bo i tak wtedy korzystać będziesz z pozostałych dwóch metod, zapewne z granicy ciągów) Sad −−− punkty skupienia wykazujesz za pomocą jednej z dwóch metod: 1) granica ciągów (lub też podciągów) 2) kul (na prostej kulę Mila zaprezentowała)
1 sie 22:00
Artur z miasta Neptuna: Sad ... fajnie by było jakbyś gdzieś znalazł stronkę z narysowanymi 'kulami' w różnych metrykach emotka. Kiedyś się 'bawiliśmy' w tworzenie różnych metryk ... kolega tak nakombinował, że przy odpowiednim ustawieniu środka kuli i promienia wychodziła wiśnia z ogonkiem, a po przeniesieniu kuli w stronę osi OX 'kula' zmieniała kształt na gruszkę (bez ogonka) emotka.
1 sie 22:03
Mila: Artur po takich kombinacjach jedna z moich koleżanek zrezygnowała ze studiów, bo stwierdziła , że nie będzie tracić czasu na to, aby jej ktoś wmawiał, że kwadrat jest kulą.emotka
1 sie 22:09
Sad : rysunekTak sobie teraz myślę... Twierdzenie które zaprezentował b. Jest błędne bo punkt skupienia zbioru E może być poza zbiorem E. Np. (rys.) a z tego wynika że jest poza domknięciem tego zbioru
1 sie 22:25
Artur z miasta Neptuna: Sad .... podejrzewam, że u Ciebie kropka robi za punkt skupienia (x). A kwadrat jest zbiorem E. W takim razie zbiór E\{x} = E ... dopełnienie zbioru E to zbiór E ... x∉E ... czyli x NIE JEST punktem skupienia. Sad ... przeanalizuj to spostrzeżenie w 1 wymiarze (na R) dla odcinka (−1,1) ... dla punktów x1=−1, x2=0, x3=1 i x4=2
1 sie 22:40
Artur z miasta Neptuna: Co więcej ... w ten sposób możesz udowodnić, np.: A={{1},{2},{3}} nie posiada punktów skupienia niech x=1 A\{1} = {{2},{3}} dopełnieniem tego zbioru jest {{2},{3}} ... czyli x nie należy do dopełnienia ... więc nie jest punktem skupienia ... identycznie dla pozostałych punktów. W ten sposób zauważyłeś, że zbiór skończonej ilości punktów izolowanych nie posiada punktu skupienia.
1 sie 22:55
Sad: Czyli jeśli dobrze rozumiem punkt skupiony s zbioru N leży w tym zbiorze LUB na infimum LUB na supremum
2 sie 00:12
Sad: hmmm.. supremum lub infimum pojedynczego przedziału. Bo dla np. (2;8>∪(13;20) mamy punkt skupienia s <2;8>∪<13;20>
2 sie 00:23
Mila: Już się nie włączam do dyskusji, zostaw to na zajęcia topologii. Dobranoc.emotka
2 sie 00:42
Sad: To przynajmniej napiszcie czy dobrze mysle
2 sie 00:57
Artur_z_miasta_Neptuna: tak ... dobrze myślisz. Przy zbiorach odcinków. Co jednak jest punktem skupienia dla zbioru punktów:
 1 1 1 
D={1,

,

,

, ... } tutaj sup D = D .... a punkt skupienia będzie leżał
 2 3 4 
poza tym obszarem
2 sie 08:09
Artur_z_miasta_Neptuna: tak tak ... straszną głupotę strzeliłem ... wiem wiem emotka
2 sie 08:37
Sad : Supremum = 1 lecz nie jest to punkt skupienia zbioru. Żaden zbiór pojedynczych punktów nie ma punktu skupienia? Mam jeszcze dwa pytania po których dam wam już spokój. Franciszek Lea pisze: 1."Skończony zbiór punktów przestrzeni metrycznej nie ma punktów skupienia." jak to wytłumaczyć? Może ją nie rozumiem co to znaczy skończony zbiór ale zbiór (3;4>. Ma punkt skupienia 2."Zbiór punktów E (znak zawierania) X nazywamy otwartym gdy każdy jego punkt a należy do E wraz z pewnym swym otoczeniem" wyjaśni to ktoś? Byłbym wdzięczny i dał wam spokój
2 sie 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna: wpis z 2sie 08:09 ... punktem skupienia zbioru D będzie oczywiście punkt '0' (który nie należy do zbioru D, ale należy do suD) 1) patrz mój wpis z 1 sie 22:55 dokładnie tego się tyczył 2) innymi słowy: ∀a∊Er>0b∊K(a,r) b∊E lub inaczej: ∀a∊Er>0 b∊K(a,r) ⇒ b∊E a więc wyjaśniasz poprzez kulę −−− w końcu kula prezentuje 'otoczenie' (o odległości r) punktu a
2 sie 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna: ciąg dalszy do 1) skończony zbiór PUNKTÓW = zbiór posiadający skończoną liczbę punktów odcinek (3,4> ∼ R ... czyli jest nieprzeliczalny a więc tym bardziej nie jest to skończony zbiór punktów.
2 sie 14:55