ciaglosc funkcji
marekr: jak zbadac ciaglosc takiej funkcji f(x)=x−[x]?
31 lip 16:15
Patronus: Narysuj sobie wykres − gołym nieuzbrojonym okiem widać, że nie jest ciągła

A jak chcesz to możesz badać granice lewo i prawostronne w punktach podejrzanych o bycie
nieciągłymi
31 lip 16:31
pigor: ... funkcja f jest określona dla x∊R , a ponieważ dla x≠0 są to funkcje
liniowe ciągłe , tylko nieciągłości możemy

spodziewać się w x=0 i tak :
f(0)=0 ,
lim
x→0−(x−|x|)= lim
x→0−(x+x)= lim
x→0− 2x= 2*0
− = 0
− ,
lim
x→0+(x−|x|)= lim
x→0+(x−x)= lim
x→0+ 0 2*0
− = 0
+ ,
a więc istnieje granica lim
x→0(x−|x|)= 0 i f(0)=0 , więc dana
funkcja jest ciągła także w x=0 , czyli w R .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a tak naprawdę, to warto zbadać w x=0 różniczkowalność tej funkcji f . ...
31 lip 16:44
Mila: Pigor funkcja z wartością bezwzględną , czy z cechą liczby?
31 lip 17:14
pigor: ... , bo właśnie
w x=0 nie jest ta f różniczkowalna (na wykresie poznać to po ...

ostrzu
31 lip 17:15
Jack:
nawet w żadnym punkcie o wart. całkowitej nie jest różniczkowalna. Chyba inny symbol odczytałeś
31 lip 17:19
pigor: o kurcze, jednak teraz "wypatrzyłem" , że z częścią całkowitą , przepraszam ja robiłem z
modułem

, a f to po prostu mantysa liczby i ma
∞ wiele punktów nieciągłości .
31 lip 17:20
Jack:
ciągła też nie jest oczywiście.
31 lip 17:20
Mila: Jack, właśnie próbuję mu to uświadomić.
31 lip 17:21
pigor: ...

niestety, ten edytor to nie na moje oczy . ...
31 lip 17:24
Mila: Pigor, nic się nie martw, wyjaśnione.
31 lip 17:26
pigor: ... a tak coś mi zaświtało, że może to chodzi o różniczkowalność, bo ciągłość za bardzo
oczywista, ale o tym , że [ ] nie pomyślałem, niestety
31 lip 17:27
Trivial: pigor: wypróbuj kombinację CTRL + '+'.
31 lip 18:26
pigor: ... Hurrrrra

działa , teraz to widzę

wielkie dzięki . ...
31 lip 18:36