mgh
ya: sin α+ tg2 α = tgαcos α
31 lip 16:14
pigor: napisz tę prawą stronę wyraźniej przy pomocy U , a nie u (małego)
31 lip 16:24
31 lip 16:27
Rafał274:
Dr = R − {x : x = π2 + kπ, kεZ}
Mnożymy przez cos2 α.
sin α * cos2 α + sin2 α = sin α
sin α * cos2 α + sin2 α − sin α = 0
sin α * (cos2 α + sin2 α − 1) = 0
sin α = 0
Po uwzględnieniu dziedziny : α = kπ, kεZ
31 lip 17:44
pigor: ... jak rozumiem jest to równanie, bo tożsamości tu żadnej nie widzę ,
więc np. tak :
| | tgα | |
sinα+tg2α= |
| / *cos2α i cosα≠0 ⇔ sinαcos2α+sin2α−sinα=0 i α≠π2+kπ ⇒ |
| | cosα | |
⇒ sinα(1−sin
2α+sinα−1)= 0 ⇒ sinα=0 ∨ sin
2α−sinα=0 ⇔
α=kπ ∨ sinα=1 ⇒
⇒ α=
π2+2kπ , ale z założenia
α≠π2+kπ, stąd tylko
α=kπ i
k∊C− zbiór
rozwiązań danego równania . ...
31 lip 17:49