rozkład wielomianu na czynniki
d4mian: Rozłóż wielomian w na czynniki:
1) w(x) = (14x4 − 2x3 − 4x2)(x3 − 7x2 − 4x + 28)
2) w(x) = (7x4 + 14x3 −21x2)(x5 − 4x3 − x2 + 4)
3) w(x) = (3x4 − 2x3 + 13x2)(x6 − 1)
w 1) ma wyjśc:
−14x2(x−7)(x−2)(x+3)(x2+x+1)
w 2):
7x2(x−2)(x−1)2(x+2)(x+3)(x2+x+1)
w 3):
3x2(x− 13)2 (x−1)(x+1)(x2−x+1)(x2+x+1)
Proszę o rozwiązanie krok po kroku. Nie mogę dojść do tych wyników
31 lip 15:31
Kejt:
1.
| | 1 | |
wyłącz przed nawias |
| x2 potem w pierwszym nawiasie policz deltę i przedstaw to w postaci |
| | 4 | |
iloczynowej, drugi nawias : x
3−7x
2−4x+28=x
2(x−7)−4(x−7)=(x
2−4)(x−7)=(x+2)(x−2)(x−7)
31 lip 15:37
Kejt: 2.
wyłączasz 7x2 przed nawias w nawiasie liczysz deltę i przedstawiasz w postaci iloczynowej,
drugi nawias analogicznie do przykładu pierwszego.
31 lip 15:38
Kejt:
3.
wyciągasz x2 przed nawias, liczysz deltę i przedstawiasz w postaci iloczynowej.
drugi nawias rozkładasz ze wzoru skróconego mnożenia:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
dwa razy.
31 lip 15:40
nikt: Kejt widzę ze twoje umiejętności w wielomianach są nadal na bardzo wysokim poziomie
31 lip 15:49
Kejt: czy Ty się ze mnie nabijasz?
31 lip 15:51
nikt: nie poznajesz starego kolegi
31 lip 15:57
Kejt: oczywiście, że poznaję.. nieznajomego nie posądzałabym o nabijanie się
31 lip 15:59
nikt: No to w takim razie pochwal się jak tam konkurs z fizyki ci poszedł
31 lip 16:00
Kejt: zapomnieli o mnie i nie wzięłam w nim udziału..
31 lip 16:03
nikt: co ?!
Przecież tyle się uczyłaś do tego
31 lip 16:05
Kejt: znowu się ze mnie nabijasz?

nie uczyłam się.
31 lip 16:05
Kejt: dobra..do później

..muszę lecieć bo mi autobus ucieknie.
31 lip 16:06
nikt: Pamiętam że się uczyłaś

Nawet dużo
31 lip 16:10
d4mian: "1.
1
wyłącz przed nawias
x2 potem w pierwszym nawiasie policz deltę i przedstaw to w postaci
4
iloczynowej"
No ciekawe jak delta < 0
31 lip 23:15