Znaleźć granicę podanych funkcji
Magdalena: Obliczyć granice funkcji:
c) lim x→0 (x cos
1x )
d) lim x → 0+ (1−2x)
1x
31 lip 15:18
Mila: | | sin3x | |
a) 3* |
| to wskazówka |
| | 3x | |
31 lip 15:26
Magdalena: w a) wychodzi 3

?
moze jakies wskazowki ?
31 lip 15:26
Magdalena: ok właśnie na to wpadłam.
Jakies pomysly do pozostalych ?
31 lip 15:27
Magdalena: Jakby ktoś coś podpowiedział byłabym wdzięczna.
Tylko nie rozwiązujcie za mnie całego przykładu
31 lip 15:31
luk20: Z b) sam mam problem, kombinując wyszło mi 0...
w c) chyba trzeba skorzystać z 3 funkcji
w d) wyrażenie (1−2x)1x zamieniłem na e1xln(1−2x) i tego liczyłem granicę
31 lip 15:32
pigor: b) robimy np. taką "machlojkę"

, mianowicie
| | tg2x | | tg2x | | 5x | | 2x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| * |
| = |
| | tg5x | | 2x | | tg5x | | 5x | |
| | 2 | | 2 | |
= 1 *1* |
| = |
| . ...  |
| | 5 | | 5 | |
31 lip 15:34
luk20: | | 2 | |
wolfram pokazał, że granica w b) powinna wyjść |
| |
| | 5 | |
31 lip 15:35
luk20: | | tg2x | |
kombinowałem podobnie, ale czy jest jakieś twierdzenie albo zasada że |
| lub |
| | 2x | |
31 lip 15:36
luk20: Jeśli tak to zapamiętam
31 lip 15:37
pigor: ... no tak, to wszystko wynika z granicy elementarnej (dowód przydługi) , że
| | sinx | |
limx→0 |
| = 1 , którą musisz znać , bo |
| | x | |
| | tgx | | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| = 1* |
| = |
| = 1 , |
| | x | | x | | cosx | | cos0 | | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x | | 1 | | 1 | |
a odwrotność , czyli limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| = 1 |
| | tgx | | | | 1 | |
i te granice też radzę pamiętać

. ...
31 lip 15:46
luk20: Dzięki wielkie
31 lip 17:40
Magdalena: dziękuję, a jak zrobić d ? bo rada luk20 nie bardzo mi pomogła
31 lip 17:57
pigor: ... d) to nieoznaczoność [1]
∞ , czyli granica z e , więc np. tak :
lim
x →0+ (1−2x)
1x = lim
x →0+ [(1+(−2x)]
1−2x* (−2x)* 1x=
| | 1 | |
= limx →0+ e(−2x)* 1x= limx →0+ e− 2xx = e−2= |
| . |
| | e2 | |
31 lip 18:22