pomoc
kciuk: Okrąg o jest obrazem okręgu x2+y2−6x+8y=0 w jednokladnosci o srodku S=(5,2) i skali k=−1,5.
Znajdz srodek i promien okregu o.
1 maj 19:45
pazio: o: (x−3)
2 + (y+4)
2 = 25 ⇒ O
1(3,−4) ⋀ r
1=5
teraz możesz zrobić na dwa sposoby − albo budujesz prostą SO
1 i |SO
1|=|SO
2| gdzie O
2 to
środek szukanego okręgu albo z wektorów
(strzałki są na górze

)
niech O
2(x,y)
O
2S = k*SO
1
| | −3 | |
[5−x;2−y]=( |
| )*[−2;−6] |
| | 2 | |
[5−x;2−y]=[3;9]
5−x=3 ⋀ 2−y=9
x=2 ⋀ −7
O
2(2, −7)
r
2 = |k|r
1
| | 225 | |
szukany okrąg: (x−2)2 + (y+7)2 = |
| |
| | 4 | |
1 maj 21:13