Sprawdź, czy zachodzi tożsamość
Klaudia: sinαtgα+cosα= 1 \ cosα
31 lip 14:52
Shizuka: juz piszę
31 lip 14:56
Klaudia: ok.. Dziękuję, bo ja wgl czegoś takiego nie miałam, bodajże to było z poziomu rozszerzonego.
31 lip 14:57
Shizuka:
czyli masz lewa strona:
| | sinα | | (sin)2α | | sin2α + cos2α | |
sinα * |
| + cosα = |
| + cosα = |
| |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
31 lip 14:59
Shizuka: i teraz masz tam w ułamku na górze 1 trygonometryczną jest zależność że
sin2α +cos2α =1
czyli udowodnilas że tożsamosc jest prawdziwa
31 lip 15:00