vbnd
charlotem: uczniowie zebarli n kasztanów.Gdyby chcieli je podzielić równo miedzy 7 uczniów to zastałoby
6kasztanów.gdyby podzielić je równo miedzy 11 uczniów to zastałoby ich 9.oblicz n wiedząc ze
jest liczba mniejsza od 100
31 lip 14:52
nikt: n − liczba kasztanów
n = 7k + 6 ; k ∊ C
n = 11k
1 + 9 ; k
1 ∊ C
mam wiec :
| | 11k1 + 3 | |
7k + 6 = 11k1 + 9 ⇒ k = |
| ponieważ k ma być całkowite to 11k1 + 3 musi być |
| | 7 | |
podzielne przez 7 czyli sprawdzając po kolei otrzymamy k
1 = 1 i odpowiada temu k = 2
zatem n = 20
31 lip 15:06
charlotem: txs
31 lip 15:07
charlotem: odp to 97
31 lip 15:24
nikt: 97 : 11 = 9 reszty 6 a nie 9
Odp 97 jest zatem błędna
31 lip 15:48
Kejt: Nikt.. 9*11+6=97?

97:11=8 i reszty 9
31 lip 15:49
picia:
97:11=8

tak mi sie przynajmniej zdaje. 8*11=88 97−88=9
31 lip 15:50
nikt: wstyd
31 lip 15:52
nikt: zapomniałem po prostu rozważyć wszystkich możliwych przypadków

n < 100
11k
1 + 9 < 100
11
k1 < 91
k
1 ≤ 8 − po zaokrągleniu do liczb całkowitych
więc trzeba ręcznie sprawdzić wszystkie wartości k
1 od 1 aż do 8 ...
31 lip 15:54
pigor: .... z warunków zadania :
n7=k+
67 i
n11=l+
911 i n<100 ⇒ n=7k+6 i n=11l+9 i n<100 ⇒
⇒ 7k+6< 100 i 11l+9< 100 ⇒ 7k< 94 i 11l< 91 ⇒ k< 13
37 i l< 8
311 ⇒
⇒
l=8 ⇒
n=11*8+9 =
97 . ...
31 lip 16:17
Patronus: można by tu Chińskim twierdzenie o resztach dziabnąć
31 lip 16:32
Mila: Dwa rozwiązania:
20 lub 97 kasztanów.
Nikt nie doliczył, Pigor zgubił jedno rozwiązanie.
31 lip 16:36
Mila: Patronus to jest zadanie ze szkoły podstawowej − kształtowanie pojęcia wielokrotność liczby.
31 lip 16:53
ktoś: 97 jest poprawne bo trzeba podzielić między 'uczniów' a 20/11=1 r.9 , jeden uczeń ≠ uczniowie.
6 wrz 18:58
Mila:
20(kasztanów):11(uczniów)=po jednym kasztanie dla każdego i zostanie 9 kasztanów
20:7=2 + reszta 6
Po co to wyciągnęłaś?
6 wrz 22:00