Oblicz
Klaudia: Oblicz: 2(tg30−sin45)(cos45−ctg60)
31 lip 14:30
31 lip 14:32
Klaudia: Sprowadziłam to do wspólnego mianownika 6 i w rezultacie wyszło mi −2(3√2−2√3 / 6)2. I
teraz nie wiem, czy mogę te liczby w nawiasie wziąć do tej potęgi 2.
31 lip 14:33
Kejt:
z tablic tryg.:
| | √3 | | √2 | | √2 | | √3 | |
=2( |
| − |
| )( |
| − |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
i liczysz
31 lip 14:34
Klaudia: ale ja już to zrobiłam, tylko chciałam sprawdzić..

bo to żadna filozofia podstawić wartości
z tabeli..
31 lip 14:34
Klaudia: Wynik −1/3
31 lip 14:36
nikt: 2(tg30
o − sin45
o)(cos45
o − ctg60
o) = −2(ctg60
o − sin45
o)(ctg60
o − sin45
o) = −2(ctg60
o
| | √3 | | √2 | | 2√3 − 3√2 | |
− sin45o)2 = −2( |
| − |
| )2 = −2 * ( |
| )2 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
31 lip 14:37
Klaudia: No to tak mi wyszło..

a jak spotęguję to −1/3.

Ok, to dobrze,,,

Dziękuję.
31 lip 14:38
Kejt: | | 2√3 | | √2 | | √3 | | 2√6 | | 2 | | √6 | |
=( |
| −√2)( |
| − |
| )= |
| − |
| −1+ |
| = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| 4√6 | | 4 | | 6 | | 2√6 | | 4√6−4+6+2√6 | | 6√6+2 | | 2 | |
| − |
| + |
| + |
| = |
| = |
| =√6+ |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
o ile się nigdzie nie walnęłam..
31 lip 14:38
31 lip 14:38
Klaudia: niee, jednak nie.. muszę przeanalizować..
31 lip 14:39
Kejt: dobra..już widzę błąd.
31 lip 14:40
Klaudia: noo właśnie walnęłam się, bo mam na odwrót te liczby w wyniku.. ale będzie ok, jak zmienię
znaki.
31 lip 14:40
Kejt: zamieniłam 2 na 4 i zmieniłam znaki..ni z tego ni z owego..świetnie..oby tak dalej..
31 lip 14:41