styczne
nxx: styczne..
prosta y= 2x + b jest styczna do wykresu funkcji f(x) = ln(x2 − 3x + 32)
ustal w jakim punkcie styczna przecina oś OY
31 lip 13:47
nxx: jeśli to coś pomoże..
przecina w punkcie (0, y
0)
czyli y
0 = 2*0 +b
y
0 = b ⇒ (0,b)
i szukamy b... wie ktoś jak dalej wyliczyć

naprawdę będę wdzięczna za pomoc
31 lip 15:01
pigor: ... otóż , np. tak :
niech
xo=? − odcięta
punktu styczności , a szukam punktu
(0,b)=? takiego ,
że pochodna
f '(x
o)= 2 i
(*) 2x
o+b = ln(x
o2−3x
o+
32) i x
o∊ D
f={x∊R ; x
2−3x+
32>0},
| | 2x−3 | |
więc f '(x)= 2 ⇔ |
| = 2 ⇔ 2x−3 = 2x2−6x+3 ⇔ 2x2−8x+6= 0 ⇔ |
| | x2−3x+32 | |
⇔ x
2−4x+3=0 ⇔ (x−3)(x−1)=0 ⇔ x=3 ∨ x=1∉ D
f , bo 1−3+
32<0 ⇒
xo=3,
zatem z
(*) 6+b=ln(9−9+
32} ⇔
b= ln
32−6=
ln3−ln2−6 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wydaje mi się, że nie "walnąłem" się, ale głowy nie dam za to sobie uciąć
31 lip 15:26