Rozwiąż równania i nierówności
Klaudia: Rozwiąż:
a) x3+4x2+9x+6=0
b) −3x2(x−2)(2x+6)(−x+4)<0
c) 3x3−5x2−2=0
31 lip 13:41
picia:
w b) chyba nie ma problemu?
31 lip 13:45
nikt: a) w(−1) = 0
b) −3x2(x−2)(2x+6)(−x+4) < 0 ⇒ x2(x−2)(x+3)(x−4) < 0 − teraz pierwiastki oraz ich krotność
c) źle przepisane.
31 lip 13:47
Klaudia: C na pewno dobrze przepisałam, sprawdzałam.
31 lip 13:48
Klaudia: a mogłabym prosić o rozpisanie tego przykładu A?
31 lip 13:49
picia:
nikt a moglbys pogrupowac a)? wiem, ze swietnie to robisz
31 lip 13:49
nikt: x3 + 4x2 + 9x + 6 = x3 + x2 + 3x2 + 3x + 6x + 6 = x2(x+1) + 3x(x+1) + 6(x+1) = (x+1)(x2
+ 3x + 6)
31 lip 13:51
31 lip 13:52
picia:
pieknie.Dzięki
31 lip 13:53
Klaudia: heh.. na pewno dobrze, mam skan zrobić..? skoro nie wierzysz..?
31 lip 13:54
nikt: Ja zrobisz skan to rozwiąże
31 lip 13:55
Klaudia: a w tym a) mogę tak już zostawić, czy konieczne jest pierwiastki obliczyc?
31 lip 13:57
Klaudia: ok..

to chwila.
31 lip 13:57
nikt: Zawsze liczysz dalej pierwiastki
31 lip 13:58
picia:
jesli to faktycznie tak wyglada( a to sa chyba studia) to o ile sie nie myle to trzeba
zastosowac wzory Cardano a to nie moja broszka

ale chyba
nikt je zna
31 lip 13:59
picia:
do
Klaudia iloczyn jest rowny zero, gdy...
31 lip 14:00
Klaudia: tak, na studia.

właściwie to wygląda dokładnie tak: c) 3x
3−5x
2−2
31 lip 14:03
Klaudia: a to =0 , to dodałam, bo myslałam, ze jakiś błąd, ponieważ na kartce, którą mam w zadaniach się
zdarzyło pare błędów.
31 lip 14:04
nikt: a mi się zdaje że to powinno być
3x3 + 5x2 − 2 = 0
wtedy ładnie wszystko powychodzi. Może masz odp ?
31 lip 14:06
Klaudia: niestety, ale nie mam odpowiedzi..
31 lip 14:09
nikt: ech

To daj tą kserówkę a później licz dalej pierwiastki w a) (zakładam ze skoro już studia to
liczby zespolone znamy

)
31 lip 14:11
Klaudia: łej.. mogę tu w jakiś sposób wstawić ten skan, bo jakoś nie widzę takiej opcji..
31 lip 14:14
Klaudia: a) już sobie rozwiązałam...
31 lip 14:15
31 lip 14:17
Klaudia: x= −1 . A w tym kwadratowym delta wyszła ujemna, mniejsza od zera, a więc nie mam pierwiastków.
31 lip 14:21
31 lip 14:22
nikt: To na studiach nie miałaś jeszcze liczb zespolonych ?
Czy to dopiero jakieś twoje własne przygotowanie do studiów.
31 lip 14:23
Klaudia: to jest tam, przy samym końcu, zadanie 99.
31 lip 14:23
Klaudia: nie, nie miałam jeszcze... i szczerze, to nawet nie mam pojęcia, co to..

tak rozwiązuje zadania, a na studia dopiero w październiku...
31 lip 14:24
nikt: napisz że nie ma co rozwiązywać ponieważ nie jest to ani równanie ani nierówność.
31 lip 14:26
Klaudia: ok..
A więc błąd w zadaniu.. tak, jak myślałam.
31 lip 14:28