Oblicz pole koła wpisanego w romb
Klaudia: Oblicz pole koła wpisanego w romb o boku 26cm i przekątnej 4,8dm. Bardzo proszę o pomoc..

*
31 lip 12:46
nikt: jest powiedziane która to jest przekątna?
31 lip 12:55
nikt: dobra nie było pytania xD
31 lip 12:58
Kejt: masz może odpowiedź do tego zadania?
31 lip 13:03
31 lip 13:07
Kejt: więc jednak nie wychodzi ładnie. ok, to wrzucam rozwiązanie..
31 lip 13:08
nikt:
niebieski = r − promień okręgu wpisanego
czerwony = h − wysokość rombu
zielony = d
1 − dłuższa przekątna rombu = 48cm
na czarno masz boki = 26 cm
na różowo jest krótsza przekątna rombu = d
2 =

Wiemy że przekątna dzielą się na połowy i pod kątem prostym więc mamy twierdzenie Pitagorasa w
ΔSDC:
|SC|
2 + |SD|
2 = |CD|
2
| | d2 | | d1 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = |CD|2 |
| | 2 | | 2 | |
d
22 = 400
d
2 = 20
| | 1 | | 1 | |
P = |AC| * |DB| * |
| = 20 * 48 * |
| = 480 |
| | 2 | | 2 | |
P = |AB| * h
480 = 26 * h
ciekawy wynik
31 lip 13:09
Kejt:

d − połowa krótszej przekątnej
h − wysokość rombu (i średnica koła)
z tw. Pitagorasa:
d
2=26
2−24
2
d
2=676−576
d
2=100
d=10
cała krótsza przekątna:
2d=20
ze wzoru na pole:
pole musi wyjść takie samo, więc:
26h=480
| | 240 | | 1 | | 120 | |
h było średnicą, promień jest dwa razy krótszy, więc: r= |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 2 | | 13 | |
P
k=πr
2
31 lip 13:09
nikt: za wolno
31 lip 13:09
Kejt: przynajmniej nie mam błędu w wyniku..π zeżarłeś
31 lip 13:10
nikt: k%&*a
31 lip 13:11
Kejt: haha!
31 lip 13:11
nikt: głupie to głupie
31 lip 13:13
pigor: ... no to ja, z porównania wzorów na pole trójkąta
prostokątnego o wysokości
r=? względem przeciwprostokątnej,
widzę to tak :
12*2,6 r =
12*2,4
√2,62−2,42 ⇔ r=
2426√0,2*5 ⇒
r=1213dm ,
zatem
Pk= π r
2 =
144169π dm2 i szukane
pole koła . ...
31 lip 13:34
Klaudia: dziękuję Wam ślicznie za rozwiązanie..
Nie, nie było podane , która to przekątna, ale domyślam się, że ta dłuższa, więc jest ok..
31 lip 13:36