31 lip 12:14
nikt: tak

Wypełniasz to we wrześniu i oddajesz nauczycielowi, ale zmian możesz dokonać jakoś do lutego
więc nie ma się czym martwić. Ja np. zmieniałem w lutym swój temat pracy maturalnej xD
31 lip 12:16
Patryk: dzięki wielkie
31 lip 12:23
Patryk: mam zadanie .wyznacz najwieksza wartosc funkcji f(x)=3
x+3
−x
(3
x+3
−x)'=ln3(3
x+3
−x)
ln3(3
x+3
−x)=0
3
x+3
−x=0 no ale to nie ma rozwiazania
31 lip 12:40
nikt: największą czy najmniejszą ?
31 lip 12:43
Patryk: najmniejszą jednak
31 lip 12:44
nikt: Ja bym to zrobił tak :
(
√3x −
√1/3)
2 ≥ 0 − kwadrat dowolnej liczby jest ≥ 0
| | 1 | |
3x − 2√3x * 1/3x + |
| ≥ 0 |
| | 3x | |
3
x + 3
−x ≥ 2
y
min = 2
Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
31 lip 12:55
Patryk: a kots pochodną umie ?
31 lip 12:55
Patryk: ty chyba zle pochodna licze
31 lip 12:58
Patryk: (3x+3−x)'=(3x)'+(3−x)'
(3x)'=3xln3
(3−x)'=3−xln3*(−x)' pochodna f zlozonej
=−3−xln3
(3x+3−x)'=3xln3−3−xln3
3xln3−3−xln3=0
ln3(3x−3−x)=0
3x−3−x=0
3x=3−x
x=−x
2x=0
x=0
f(0)=2
31 lip 13:06