d
___std_call___: Witam!
Proszę rozwiązać mi to równanie zespolone:
z
2 + 4i = 0
Będę wdzięczny bo nie wiem jak się za to zabrać a jak zobaczę przykładowe rozwiązanie to ogarnę
temat
31 lip 10:07
Trivial:
z
2 = −4i = 4*(−i) = 4*e
i(−π/2 + 2kπ) /
1/2
z = 2*e
i(−π/4 + kπ) = 2*e
−iπ/4*e
ikπ = 2*e
−iπ/4*(−1)
k = ±2*e
−iπ/4 =
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
= ±2*(cos(− |
| ) + isin(− |
| )) = ±2( |
| − i |
| ) = ±√2(1 − i). |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
31 lip 10:14
___std_call___: Dziękuję. Mam tylko jedno pytanie − czy można to obliczyć korzystając z tego, że z = (x + yi)?
Możesz pokazać jakby to wyglądało?
31 lip 10:19
Trivial:
OK. A więc...
z = x + iy
z
2 + 4i = (x + iy)
2 + 4i = (x
2−y
2) + 2ixy + 4i = 0
Zatem...
| | 2 | |
x=0 nie spełnia układu, zatem z drugiego równania mamy y = − |
| . Wstawiamy do pierwszego... |
| | x | |
| | 2 | | 4 | |
x2 − ( |
| )2 = x2 − |
| = 0 /: x2 |
| | x | | x2 | |
x
4 = 4
x
1 =
√2 x
2 = −
√2
| | 2 | | 2 | |
y1 = − |
| = −√2 y2 = − |
| = √2 |
| | √2 | | −√2 | |
Zatem
z
1 =
√2−
√2i =
√2(1−i)
z
2 = −
√2+
√2i = −
√2(1−i)
z = ±
√2(1−i).
31 lip 10:27
___std_call___: Super. Dziękuję.
31 lip 10:34
pigor: ... lub układ :
x
2−y
2=0 i 2xy+4=0 ⇔ (x−y)(x+y)=0 i xy+2=0 ⇔ (y=x ∨ y=−x) ∧ xy=−2 ⇔
⇔ (y=x ∧ x
2=−2) ∨ (y=−x ∧ −x
2=−2) ⇔ ∅ ∨ (|x|=
√2 ∧ y=−x) ⇔
⇔
(x,y)=(√2,−√2) ∨
(x,y)=(−√2,√2) . ...
31 lip 10:49
Mila:
−std−call− Druga opinia− Analiza Winiarskich − wydanie Politechniki Krakowskiej.Masz na
Chomiku.
31 lip 13:41
Mila: oblicz (1+i)20
31 lip 15:36
___std_call___: Zdaje mi się, że będzie to tak:
(1+i)20 = ((1+i)2)10 = (2i)10 = ((2i)2)5 = −45 = −1024. Dobrze?
31 lip 21:15
Trivial: 
Można od razu było rozbić.
(2i)
10 = 1024*i
2*4 + 2 = −1024.
31 lip 21:34