Prawdopodobienstwo
Ala: Ze zbioru {−n,−(n−1),..,−1,0,1,...,n−1,n}, n≥1 losujemy dwie liczby, ktore moga sie powtarzać.
Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wartości bezwzględnych wylosawanych liczb jest nie wieksza
od n.
1 maj 19:40
Jacek Karaśkiewicz:
Wszystkich możliwych wyborów jest
(2n + 1)2.
Interesują nas wybory takie, w których suma modułów jest mniejsza, bądź równa n.
Jeżeli pierwsza wylosowana to:
• n lub −n → można wziąć tylko 0 ⇒ 1 wybór
• n−1 lub −(n−1) → można wziąć 0, 1, −1 ⇒ 3 wybory
• n−2 lub −(n−2) → można wziąć 0, 1, −1, 2, −2 ⇒ 5 wyborów
...
• 1 lub −1 → można wziąć 0, 1, −1, ..., n−1, −(n−1) ⇒ 2n − 1 wyborów
• 0 → można wziąć wszystko ⇒ 2n + 1 wyborów
Czyli łącznie mamy: 2n + 1 + 2 ⋅ [1 + 3 + ... + (2n − 1)] =
= 2n + 1 + 2 ⋅ ∑
nk = 1 2k − 1 =
= 2n + 1 + 2 ⋅ (∑
nk = 1 2k − ∑
nk = 1 1) =
= 2n + 1 + 4 ⋅ ∑
nk = 1 k − 2 ⋅ n = 1 + 4 ⋅ ∑
nk = 1 k =
| | n ⋅ (n + 1) | |
= 1 + 4 ⋅ |
| = 1 + 2 ⋅ [n ⋅ (n + 1)] = 2n2 + 2n + 1 |
| | 2 | |
| | 2n2 + 2n + 1 | | 2n2 + 2n + 1 | |
Prawdopodobieństwo wynosi: |
| = |
| |
| | (2n + 1)2 | | 4n2 + 4n + 1 | |
1 maj 21:25