Wielomiany
ta tati ta:
Dla jakich wartości a,b liczba −1 jest dwukrotnym miejscem zerowym wielomianu W postaci
W(x)=x⁴+ax³+(a−b)x²+bx+1
31 lip 00:16
Mila: w(−1)=1−a+a−b−b+1=0
−2b=−2
b=1
w(x)=x4+ax3+(a−1)x2+x+1
dalej potrafisz?
31 lip 00:28
ta tati ta: patrzę ,patrzę − i to co napisałaś rozumiem /tak sądzę / Ale dalej samemu raczej nie dam rady
chyba...
31 lip 00:37
pigor: ... np.
W(−1)= 1−a+a−b−b+1=0 ⇔ 2=2b ⇔
b=1 ⇒ W(x)= x
4⁴+ax
3+(a−1)x
2+x+1
i szukam W(x)=(x+1)
2(x+c)(x+d)= (x
2+2x+1)(x
2+(c+d)x+cd)=
= x
4+(c+d+2)x
3+(3c+3d+cd)x
2+(c+d+cd)x+cd ⇔
⇔ c+d+2= a i 3(c+d)+cd= a−1 i c+d+cd= 1 i cd= 1 ⇔ c+d=0 i
a=2 . ...
31 lip 00:39
ta tati ta: yychmm..muszę to przestudiować sobie...
31 lip 00:43
ta tati ta: Dziękuję.Dobranoc
31 lip 00:50
Mila: Albo jeśli −1 jest pierwiastkiem podwójnym, to jest również
pierwiastkiem pierwszej pochodnej wielomianu
w'(x)=4x3+3ax2+(2a−2)x+1
w'(−1)=−4+3a−2a+2+1=0
a=1
w(x)=x4+x3+x+1
Sprawdź , czy nie ma błędu rachunkowego.
31 lip 00:54
ta tati ta: Właśnie ,chyba Mila wyszło Ci to poprawniej ...chmm,tak mi się wydaje..
31 lip 00:59
Mila: Pochodne znasz? Jeśli nie, to trzeba inaczej.
31 lip 01:06