wielomiany
ta tati ta: Dla jakich wartości a,b i c liczba 1 jest trzykrotnym rozwiązaniem równania:
x⁴+ax³+bx²+cx−1=0
?Czy tu też z wzorów Viete'a?
31 lip 00:09
ta tati ta: Vie'a ...?
31 lip 00:10
nikt: tak :
x1*x2*x3*x4 = −1 ⇒ x4 = −1
mamy więc wielomian w postaci :
(x−1)3(x+1) = x4 − 2x3 + 2x − 1 ⇒ a = −2 , b = 0 , c = 2
31 lip 00:11
nikt: Viet'a
31 lip 00:11
pigor: ... lub jeśli w(x)= x
4+ax
3+bx
2+cx−1 , to szukam
w(x)= (x−1)
3(x+d)=(x
3−3x
2+3x−1)(x+d)=x
4+(d−3)x
3+(3−3d)x
2+(3d−1)x−d ⇔
⇔ a=d−3 i b=3−3d i c=3d−1 i
d=1 ⇒
(a,b,c)=(−2,0,2) . ...
31 lip 00:52