cecha
math: czy mógłbym poprosić jakieś zadania z cechą i mantysą

i jakieś wskazówki, żebym wiedział
jakie tricki stosuje sie przy tych zadaniach? i więcej tym lepiej
30 lip 20:19
AS:
1. log(676) = 2.8300 , log(104) = 2.0170 , Oblicz log (2) i log (5)
2. log(2)*log(5) = 0.2104 , oblicz log (2) i log (5)
3. Wiedząc, że log
303 = a , log
305 = b obliczyć log
3020 , log
30100
| | 2 | | 1 | |
4. Obliczyć |
| logp32 − |
| logp64 |
| | 5 | | 3 | |
30 lip 20:37
Eta:
Witaj [PAS]]

Pamiętasz, jak to kiedyś non stop liczyliśmy?
Nawet niektóre mantysy człowiek na pamięć znał !
Na zdrowie .......
30 lip 20:48
Eta:
Witaj
AS (sorry za błędny wpis
30 lip 20:48
AS:
Mój matematyk w szkole średniej wymagał,byśmy na pamięć znali
wartości logarytmów od 2 do 10.
Miało to usprawnić obliczenia logarytmiczne.
Z zadowoleniem przyjąłem Twój wpis.
Serdeczne ukłony.
30 lip 21:01
ebi: raczej chodziło o cechę − [x] i mantysę − {x}=x−[x].
coś typu [x3+x]=x+[x+5{x}]
31 lip 15:10
math: eee... to sie da rozwiązać?
31 lip 15:11
ebi: nie wiem, teraz to wymysliłem
31 lip 15:12
Mateusz:
Moze chodziło po ludzku o wartosc liczby zmiennoprzecinkowej

:
L
(Fp)= m*p
c
m−mantysa
c−cecha
p−podstawa systemu liczbowego
gdzie p>|m|≥1
31 lip 17:11