wielomiany rozkład na czynniki
d4mian: rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy
w(x) = x2 + x4 − 2x3 − 2x2 + x +1 = x4 (x + 1) − 2x2 (x+1) + (x+1) = (x4 −
2x2)(x+1)2(x+1) = x2(x2−1)(x+1)2(x+1)
ma wyjść (x−1)2 (x+1)3
czy dobrze robię? jak dojść do tej postaci?
30 lip 18:26
Eta:
Myślę, że powinno być:
x5 +x
4−2x
3−2x
2+x+1
= x
4(x+1)−2x
2(x+1)+(x+1)=(x+1)(x
4−2x
2+1)=(x+1)(x
2−1)
2= (x+1)[(x−1)(x+1)]
2=
= (x+1)*(x+1)
2(x−1)
2= (x−1)
2(x+1)
3
30 lip 18:39
Mila: Masz chyba błąd w zapisie, jak wyłączyłeś x4?
30 lip 18:39
Eta:
2 sposób
x5−2x3+x +x4−2x2+1=x(x4−2x2+1)+(x4−2x2+1)=(x4−2x2+1)(x+1)=
=(x2−1)2*(x+1)= (x+1)3*(x−1)2
30 lip 18:47
d4mian: dzięki, tak jak proponujecie ma być, źle przepisałem
31 lip 14:20