matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozw zada
karolina:
rozwiaz rownanie 2x∧5=4x⋀2
30 lip 18:17
konrad:
2x
5
=4x
2
?
30 lip 18:31
pigor:
... pokażę jak ja bym to ...
, a no np. tak:
2x
5
= 4x
2
/ : 2 ⇔ x
5
−2x
2
= 0 ⇔ x
2
(x
3
−2)= 0 ⇔ x
2
(x
3
−
3
√
2
3
)=0 ⇔ ⇔ x
2
(x−
3
√
2
)(x
2
+
3
√
2
x+
3
√
2
2
)= 0 ⇔
x=0 ∨ x=
3
√
2
∨ x∊∅
, bo Δ=
3
√
2
2
−4
3
√
2
=
3
√
2
(
3
√
2
−4)<0 ⇔
x∊{0,
3
√
2
}
, gdzie x=0 pierwiastek podwójny.
30 lip 18:38
picia:
nawet nie zjarzylem ze to o potegi chodzi
30 lip 18:40
karolina:
tak potegi
30 lip 18:42