uzasadnienie podzielności
mateo: Jak zacząć takie zadanie?
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 10
n − 4 jest podzielna przez 6?
Proszę o wskazówki
30 lip 18:09
rumpek: 10
n , n ∊ N
10
1, 10
2, 10
3, 10
4, 10
5 odpowiednio będzie 10, 100, 1000, 10000, 100000
i odejmuj od tego odpowiednio 4, co zauważysz

?
30 lip 18:11
pigor: ... lub
10n−4= 10
n−10+6= 10(10
n−1−1)+6= 5*
2(10n−1−1)+6= ...
30 lip 18:22
Rafał274:
Przez indukcję ?
1o Dla n = 1 mamy 10 − 4 = 6. Jest podzielne przez 6.
2o
∀kεN, k≥1 (10k − 4 jest podzielne przez 6 ⇒ 10k+1 − 4 jest podzielne przez 6 ) , czyli :
∀kεN, k≥1 [(∃pεC 10k − 4 = 6p) ⇒ (∃mεC 10k+1 − 4 = 6m)
Dowód :
10k+1 − 4 =10*10k − 4 = 10(10k − 4) + 36 = 10 * 6p + 36 = 6(10p + 6) = 6s
Przyjmujemy, że s = 10p + 6.
Liczba (10p + 6) jest całkowita, bo pεC,
Istnieje zatem taka liczba s εC , że 10k+1 − 4 jest podzielne przez 6, czyli liczba 10n − 4
jest podzielna przez 6 przez każdą liczbę naturalną dodatnią.
30 lip 23:40